Ciasto
to może nazywać się „Puszek jabłkowy”. Jest trochę pracochłonne i drogie, ale bardzo
smaczne i może sprawić Twoim znajomym
dużo frajdy i przyjemności. Jeśli nie masz piekarnika to możesz spróbować swoich sił robiąc to
właśnie smakowite ciasto.
Składa się z kilku warstw herbatników przełożonych
pysznym cytrynowym kremem budyniowym, aromatyczną masą jabłkową i delikatną
pomarańczową pianką. Mnóstwo smaków! Proszę się nie przejmować, bo to wszystko
dobrze ze sobą współgra. A jeszcze lepiej smakuje. Smacznego! 😊 Jeśli nie masz czasu bo nauka, lub praca Ci
zajmuję dużo czasu w ciągu dnia, to zamów dobre i smaczne ciasto z Nowej
Piekarni z Łukowa i smakuj chwilę.
Pianka:
200 g śmietanki
kremówki 30%
1 galaretka
pomarańczowa i
1 szklanka wrzątku
Masa jabłkowa:
700
g jabłek
3/4 szklanki
wody
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki soku z cytryn
1 galaretka cytrynowa
Krem cytrynowy:
1/2 szklanki
soku z cytryny (3-4 cytryny)
1/2 szklanki wody
150
g cukru
1 budyń
waniliowy 150 g. miękkiego masła
Dodatkowo:
ok. 250 g
herbatników (użyłam kakaowych i maślanych)
cynamon do oprószenia
Przygotowanie:
Pianka:
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia
(najlepiej do lodówki- będzie szybciej). Śmietankę ubić na sztywno, stopniowo
wlewać tężejącą galaretkę i miksować na średnich obrotach miksera.
Keksówkę o wymiarach
30x12 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dno wyłożyć piankę, wyrównać i przykryć
warstwą herbatników. Wstawić do lodówki.
Masa jabłkowa:
Jabłka umyć, obrać ze skórki i gniazd nasiennych, a następnie zetrzeć na
tarce. Przełożyć do rondelka, zalewając wodą oraz sokiem z cytryny i
dodając łyżeczkę cynamonu. Wszystko dusić na małym ogniu, aż masa się
zagotuję, a jabłka zmiękną (ok. 10 minut). Do gorącej masy wsypać
galaretkę i dobrze wymieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia i pozostawić
do wystudzenia, po czym wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
W międzyczasie
przygotować krem cytrynowy: sok, 1/4 szkl wody oraz cukier
zagotować w garnuszku. W reszcie wody rozpuścić proszek budyniowy. Mieszankę
wlać do gotującej się wody z sokiem i cukrem, energicznie mieszając, gotować do
zgęstnienia masy. Gdy uzyskamy konsystencje gęstego budyniu, zdjąć garnuszek z
ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło utrzeć
do jasności. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać budyń, cały czas miksując do uzyskania
jednolitego, puszystego kremu. Krem umieścić w lodówce.
Gdy jabłkowa masa
zacznie gęstnieć, wyłożyć połowę na herbatniki w keksówce i ponownie przykryć
herbatnikami. Na nie rozsmarować krem cytrynowy, znowu herbatniki, reszta masy
jabłkowej i ostatnia warstwa herbatników. Keksówkę z ciastem przykryć folią
spożywczą, by ciasto nie nabrało zapachów z lodówki. Schłodzić kilka godzin, a
najlepiej całą noc.
Gdy ciasto
stężeje wyjąć je z formy- odwrócić keksówkę do góry nogami i ściągnąć
folię. Wierzch posypać cynamonem
W skrócie ma to
wyglądać tak:
pianka
herbatniki
masa jabłkowa
herbatniki
krem cytrynowy
herbatniki
masa jabłkowa
herbatniki
Komentarze
Prześlij komentarz