"Puszek jabłkowy".




          Ciasto to może nazywać się  „Puszek  jabłkowy”.  Jest trochę pracochłonne i drogie, ale bardzo smaczne i  może sprawić Twoim znajomym dużo frajdy i przyjemności. Jeśli nie masz piekarnika to  możesz spróbować swoich sił robiąc to właśnie  smakowite ciasto.
Składa się z kilku warstw herbatników przełożonych pysznym cytrynowym kremem budyniowym, aromatyczną masą jabłkową i delikatną pomarańczową pianką. Mnóstwo smaków!   Proszę się nie przejmować, bo to wszystko dobrze ze sobą współgra. A jeszcze lepiej smakuje. Smacznego! 😊 Jeśli nie masz czasu bo nauka, lub praca Ci zajmuję dużo czasu w ciągu dnia, to zamów dobre i smaczne ciasto z Nowej Piekarni z Łukowa i smakuj chwilę.

 Składniki:
 Na keksówkę o wymiarach 30x12 cm.
Pianka:
200 g śmietanki kremówki 30%
1 galaretka pomarańczowa i
1 szklanka wrzątku
 
 
Masa jabłkowa:
 700 g jabłek
 3/4 szklanki wody
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki soku z cytryn
 1 galaretka cytrynowa

 
Krem cytrynowy:
 1/2 szklanki soku z cytryny (3-4 cytryny)
1/2 szklanki wody
150 g cukru 
 1 budyń waniliowy 150 g. miękkiego masła

 
 Dodatkowo:
 ok. 250 g herbatników (użyłam kakaowych i maślanych)
cynamon do oprószenia


Przygotowanie:
 
Pianka: Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia (najlepiej do lodówki- będzie szybciej). Śmietankę ubić na sztywno, stopniowo wlewać tężejącą galaretkę i miksować na średnich obrotach miksera.

Keksówkę o wymiarach 30x12 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dno wyłożyć piankę, wyrównać i przykryć warstwą herbatników. Wstawić do lodówki. 



Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać ze skórki i gniazd nasiennych, a następnie zetrzeć na tarce. Przełożyć do rondelka, zalewając wodą oraz sokiem z cytryny i dodając łyżeczkę cynamonu. Wszystko dusić na małym ogniu, aż masa się zagotuję, a jabłka zmiękną (ok. 10 minut). Do gorącej masy wsypać galaretkę i dobrze wymieszać, aż się rozpuści.  Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia, po czym wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

W międzyczasie przygotować krem cytrynowy: sok, 1/4 szkl wody oraz cukier zagotować w garnuszku. W reszcie wody rozpuścić proszek budyniowy. Mieszankę wlać do gotującej się wody z sokiem i cukrem, energicznie mieszając, gotować do zgęstnienia masy. Gdy uzyskamy konsystencje gęstego budyniu, zdjąć garnuszek z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło utrzeć do jasności. Stopniowo, łyżka po łyżce  dodawać budyń, cały czas miksując do uzyskania jednolitego, puszystego kremu. Krem umieścić w lodówce.

Gdy jabłkowa masa zacznie gęstnieć, wyłożyć połowę na herbatniki w keksówce i ponownie przykryć herbatnikami. Na nie rozsmarować krem cytrynowy, znowu herbatniki, reszta masy jabłkowej i ostatnia warstwa herbatników. Keksówkę z ciastem przykryć folią spożywczą, by ciasto nie nabrało zapachów z lodówki. Schłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Gdy ciasto stężeje wyjąć je z formy- odwrócić keksówkę do góry nogami i ściągnąć folię. Wierzch posypać cynamonem

W skrócie ma to wyglądać tak:
pianka
herbatniki
masa jabłkowa
herbatniki
krem cytrynowy
herbatniki
masa jabłkowa
herbatniki 

Komentarze