Dzisiaj zapraszam was do zrobienia
delikatnego a zarazem bardzo dobrego ciasta jakim jest puszek
jabłkowy. Nie jest one suchym ciastem, gdyż jest w większości
zrobione z przecieru jabłkowego. Wiadomo, że jednym z naszych
narodowych owoców jest właśnie jabłko. Dlatego warto
wykorzystywać dobro naszych sadów w kuchni. Tradycyjnie przepis na
puszek jabłkowy zamieszczam na dole. Jest on podzielony na etapy
gdyż puszek robimy piętrowo.
Składniki:
Ciasto:
- 6 jaj;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 2/3 szklanki cukru;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Pierwsza masa jabłkowa:
- 2/3 szklanki cukru;
- 1 kg jabłek;
- 5 dag margaryny;
- 1 galaretka cytrynowa;
- budyń śmietankowy;
Druga masa jabłkowa:
- 2/3 szklanka cukru;
- kilogram jabłek;
- 5 dag margaryny;
- jedna galaretka wiśniowa;
- jeden budyń śmietankowy;
Masa śmietankowa
- pół szklanki wrzącej wody;
- 2 śmietany Śnieżki;
- 2 łyżeczki żelatyny;
Przejdźmy do przygotowania naszego
puszku jabłkowego.
Na początek zajmiemy się zrobieniem
naszego ciasta, które damy na spód. Ubijamy białka z cukrem,
dodajemy do nich mąkę i proszek. Delikatnie musimy to wymieszać.
Pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Teraz czas na zrobienie pierwszej masy
jabłkowej. Najpierw obieramy jabłka i ucieramy na tarce o grubych
oczkach. Dodajemy do owoców margarynę, cukier, galaretkę, budyń
rozrobiony w odrobinie wody i to wszystko musimy wymieszać. Gotujemy
to, żeby wszystko się połączyło.
Drugą masę jabłkową robimy tak
samo jak pierwszą.
Następnie pora na zrobienie masy
śmietanowej. Przygotowujemy naszą śmietanę według przepisu na
opakowaniu.
Na początku musimy żelatynę
namoczyć w wodzie i dobrze wymieszać. Potem miksujemy śmietanę i
wlewamy zimną żelatynę. Następnie ciepłą masę jabłkową1
wlewamy na biszkopt i odstawiamy, żeby zastygło. No i końcowym
etapem jest, żeby na pierwszą masę jabłkową wlać drugą masę
jabłkową i to odstawiamy do zastygnięcia. Na wierzch dajemy
śmietanę. Na koniec to dekorujemy.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz