Dzisiejszym przepisem chce was
zaprosić na pyszne ciasto, jakim jest blok czekoladowy. Blok
czekoladowy jest również dostępny w ofercie Nowej Piekarni z
Łukowa. Blok ten przypadnie do gustu łasuchom słodkości. Zapewne
nie każdy od razu skojarzy, co to jest za ciasto, ale kiedy będzie
mieć efekt końcowy to już będzie wiedział co to za ciasto.
Bynajmniej tak było ze mną. Tradycyjnie przepis i przygotowanie
zamieszczam na dole. Zapraszam wszystkich łasuchów. A tych co nie
lubią piec ciasta zapraszam do Nowej Piekarni z Łukowa.
Składniki:
- 40 dag mleka w proszku;
- około trzy podwójne opakowania
herbatników ( mogą być tak około po 200g);
- cztery płaskie łyżki stołowe
gorzkiego naturalnego kakao;
- półtorej szklanki cukru;
- pół szklanki mleka;
- 20 dag masła;
Pierwszym krokiem jest zagrzanie mleka
i dodanie do niego pokrojone masło. Następnie rozpuszczamy na małym
ogniu. Pamiętajmy, żeby cały czas mieszać i stopniowo wsypywać
cukier oraz kakao. Kiedy składniki się połączą i cukier rozpuści
to zdejmujemy z ognia i powoli wsypujemy mleko w proszku. Kolejno
musimy uzbroić się w cierpliwość i dokładnie miksować do
momentu, kiedy otrzymamy jednolitą masę pozbawioną grudek. Teraz
wyłączamy mikser i dodajemy połamane herbatniki. Mieszamy to
drewnianą łopatką. Wykładamy naszą masę do foremki, studzimy i
schładzamy w lodówce. Musimy pamiętać, że blok kroi się bardzo
ciężko i dlatego dla ułatwienia sobie pracy możemy kupić
aluminiowe jednorazowe foremki. Przekładamy do nich masę, a kiedy
nasz blok lekko stężeje to obrywamy delikatnie aluminium dookoła
bloku i wtedy wówczas wstawiamy do lodówki. Dzięki temu nie będzie
problemu zarówno z krojeniem w plastry jak i z kruszeniem. Jeżeli
ktoś lubi różnego rodzaju orzechy albo bakalie to możemy je dodać
do naszego czekoladowego bloku. Tym o to sposobem mamy upieczony
przez nas blok czekoladowy ale zapraszam również do nowej Piekarni
z Łukowa.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz