Często kupowany chleb baltonowski
jest dla większości po prostu chlebem z piekarni. A może tak
spróbować samemu upiec i poznać go od środka, czyli od momentu
wyrabiania do momentu wyjęcia go z piekarnika. Mi zawsze pieczenie
chleba kojarzy się z babcią, bo ona piekła wyśmienity chleb,
którego dzisiaj nie znajdziemy nigdzie. A upieczenie tego chleba
baltonowskiego jest proste i każdy może go upiec. Można by rzec,
że to będzie taka chwilowa odskocznia, od kupowania z piekarni.
Osobiście sam lubię sobie zrobić taką odskocznie. Ale jak chleb
baltonowski to polecam z Nowej Piekarni, która ma bogatą ofertę i
w tym jest właśnie wspomniany chleb. A u mnie tradycyjnie na dole
zamieszczam składniki oraz przygotowanie. Przepis znaleziony i
sprawdzony, także chętnych zapraszam.
Składniki:
- 50 dag mąki chleb baltonowski;
- 5 g drożdży;
- 300 ml letniej wody
Przejdźmy do przygotowania. Na
początek wszystkie nasze składniki wkładamy do jednej miski.
Następnie wyrabiamy ręcznie nasze ciasto. Potem przekładamy to do
natłuszczonej formy i musimy odstawić pod przykryciem na około
godzinę w ciepłe miejsce. Ostatnim etapem jest pieczenie naszego
chleba baltonowskiego przez około 45 minut w temperaturze 200 stopni
Celsjusza. Po upieczeniu należy wystudzić chleb na kratce. Jak
widzicie upieczenie chleba baltonowskiego tym sposobem jest szybkie i
proste. Zachęcam was do samodzielnego upieczenia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz