Prosty przepis na chleb baltonowski.

  Często kupowany chleb baltonowski jest dla większości po prostu chlebem z piekarni. A może tak spróbować samemu upiec i poznać go od środka, czyli od momentu wyrabiania do momentu wyjęcia go z piekarnika. Mi zawsze pieczenie chleba kojarzy się z babcią, bo ona piekła wyśmienity chleb, którego dzisiaj nie znajdziemy nigdzie. A upieczenie tego chleba baltonowskiego jest proste i każdy może go upiec. Można by rzec, że to będzie taka chwilowa odskocznia, od kupowania z piekarni. Osobiście sam lubię sobie zrobić taką odskocznie. Ale jak chleb baltonowski to polecam z Nowej Piekarni, która ma bogatą ofertę i w tym jest właśnie wspomniany chleb. A u mnie tradycyjnie na dole zamieszczam składniki oraz przygotowanie. Przepis znaleziony i sprawdzony, także chętnych zapraszam.
Składniki:
- 50 dag mąki chleb baltonowski;
- 5 g drożdży;
- 300 ml letniej wody
  Przejdźmy do przygotowania. Na początek wszystkie nasze składniki wkładamy do jednej miski. Następnie wyrabiamy ręcznie nasze ciasto. Potem przekładamy to do natłuszczonej formy i musimy odstawić pod przykryciem na około godzinę w ciepłe miejsce. Ostatnim etapem jest pieczenie naszego chleba baltonowskiego przez około 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu należy wystudzić chleb na kratce. Jak widzicie upieczenie chleba baltonowskiego tym sposobem jest szybkie i proste. Zachęcam was do samodzielnego upieczenia.
  Smacznego!


Komentarze