Jak pierogi to nie koniecznie
tradycyjnie z kapustą i grzybami lub z twarogiem. Czas też na
zdrowszą wersję pierogów a dokładniej pierogów z soczewicą.
Dziś zrobimy je samemu ale są one dostępne w ofercie Nowej
Piekarni z Łukowa. Pewnie nie każdy lubi soczewice, ale w
pierogach, to może da się namówić. Tak samo jak ja nie przepadam
do końca za szpinakiem a pierogi ze szpinakiem są dla mnie
przepyszne. No ale dziś zaproponować wam chcę pierogi z soczewicą
a tych co nie lubią przebywać w kuchni zapraszam do Nowej Piekarni
z Łukowa.
Składniki:
Ciasto
- dwie szklanki pszennej mąki;
- jedna szklanka ciepłej wody;
- jedna łyżka oliwy albo masła;
Nadzienie
- 20 dekagramów zielonej soczewicy;
- jeden liść laurowy;
- 20 dekagramów grzybów np.
podgrzybków, borowików (tutaj pozostawiam wam wybór i mogą być
inne, niekoniecznie te wymienione);
- jedna cebula;
- jeden ząbek czosnku;
- oliwa;
- sól;
- pieprz;
- natka pietruszki;
- jedna łyżeczka świeżego, na
drobno posiekanego rozmarynu;
Teraz przejdźmy do przygotowania
naszych pierogów z soczewicą. Na początku zalewamy naszą
soczewicę wodą, doprawiamy szczyptą soli. Dodajemy do tego od 1 do
2 łyżki oliwy oraz jeden liść laurowy. To gotujemy do momentu,
kiedy zacznie się rozpadać i cała woda zostanie wchłonięta.
Odstawiamy to, aż przestygnie. Teraz przesiewamy mąkę na stolnicy
i robimy wgłębienie. Wlewamy do niego etapami wodę, pamiętając,
aby cały czas mieszać ją jednocześnie z mąką. Dodajemy masło i
zagniatamy ciasto, które powinno być elastyczne o konsystencji
plasteliny. Jeżeli byłaby potrzeba to podsypujemy mąką.
Przykrywamy natłuszczoną folią albo ściereczką na 15 minut, żeby
odpoczęło. Siekamy na drobno cebulę i czosnek. Na patelni
rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę oraz czosnek. Musi nam się to
zeszklić. Dodajemy potem pokrojone grzyby. Mamy wybór albo mrożone
albo suszone. Tylko, że przy suszonych musimy uprzednio je namoczyć.
Podsmażamy nasze grzyby. Dodajemy ugotowaną soczewicę, doprawiamy
do smaku solą, pieprzem oraz rozmarynem i podsmażamy razem jeszcze
chwilę do momentu, kiedy odparuje nam całkowicie płyny. Na koniec
dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy to energicznie.
Zestawiamy to z ognia i musimy to przestudzić. Rozwałkowujemy
ciasto i sklejamy pierogi nadziewając je wcześniej przygotowanym
farszem. Używamy ulubionego sposobu. Wrzucamy na posolony wrzątek i
gotujemy przez kilka minut do momentu wypłynięcia. Osączamy z wody
pierogi i okraszamy według uznania. Możemy też użyć podsmażonej
na oliwie, lub innym tłuszczu, cebulki. Teraz mamy przepyszne
pierogi z soczewicą ale zapraszam również do spróbowania pierogów
z soczewicą z Nowej Piekarni z Łukowa.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz