Poniżej prezentuję ciekawy przepis na ciasto fantazja.
Ciasto fantazja dlatego, ponieważ przygotowanie go, wymagało od jego pomysłodawcy dużej fantazji, no i samo ciasto posiada fantazyjny smak.
Składniki na ciasto makowe:
1 szklanka mąki, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do
pieczenia, 1 szklanka maku, 6 jaj, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju, 2
łyżki zimnej wody
Składniki na masę truskawkową:
50 dag świeżych lub mrożonych truskawek, 1/4 szklanki wody, 3 łyżki
cukru, 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 1 opakowanie budyniu waniliowego,
1/2 szklanki wody
Składniki na krem:
700 ml mleka, 1/2 szklanki cukru, 10 dag wiórek kokosowych, 2 łyżki mąki
pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 20 dag masła, 200 ml ajerkoniaku,
opakowanie biszkoptów
Na wierzch: polewa czekoladowa
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i
wymieszać z suchym makiem. Białka ubić mikserem, dodać cukier. Po uzyskaniu
sztywnej piany, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Nie
przerywając miksowania, wlewać po łyżce oleju i wody. Następnie, mieszając
łyżką, dodawać po łyżce mieszanki mączno – makowej. Formę o wymiarach 25 x
40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i piec około
30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Stan upieczenia
sprawdzić patyczkiem. Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Przygotować masę. Truskawki rozgnieść i zagotować z wodą i cukrem.
Następnie dodać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia. Budyń rozrobić w 1/2
szklanki wody i wlać do gotujących się truskawek. Całość zagotować, cały czas
mieszając. Gorącą masę wyłożyć na dolny blat i odstawić do wystudzenia.
Przygotować krem. W 1 szklance mleka wymieszać obie mąki. Pozostałą ilość
mleka zagotować z cukrem, wlać do niego rozmieszane mąki i gotować do zgęstnienia.
Wystudzony budyń utrzeć z masłem, dodać kokos i ajerkoniak i ucierać do
uzyskania jednolitego kremu (jeżeli będzie za rzadki dodać więcej kokosu).
Połowę kremu wyłożyć na masę truskawkową, rozłożyć ciastka biszkoptowe,
wyłożyć drugą połowę kremu i przyłożyć blatem biszkoptowym. Wierzch udekorować
polewą czekoladową.
Gdy za oknem
szaro i zimno, a na pozbawionych liści drzewach pojawiają się pierwsze płatki
śniegu, to na poprawę nastroju proponuję kawałek słodkiej fantazji z powyższego
przepisu lub zakupionej w Nowej Piekarni z Łukowa.
Komentarze
Prześlij komentarz