Makowa fantazja z kremem i masą truskawkową

Poniżej prezentuję ciekawy przepis na ciasto fantazja. Ciasto fantazja dlatego, ponieważ przygotowanie go, wymagało od jego pomysłodawcy dużej fantazji, no i samo ciasto posiada fantazyjny smak.

Składniki na ciasto makowe:
1 szklanka mąki, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka maku, 6 jaj, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju, 2 łyżki zimnej wody
Składniki na masę truskawkową:
50 dag świeżych lub mrożonych truskawek, 1/4 szklanki wody, 3 łyżki cukru, 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1/2 szklanki wody
Składniki na krem:
700 ml mleka, 1/2 szklanki cukru, 10 dag wiórek kokosowych, 2 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 20 dag masła, 200 ml ajerkoniaku, opakowanie biszkoptów
Na wierzch: polewa czekoladowa

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać z suchym makiem. Białka ubić mikserem, dodać cukier. Po uzyskaniu sztywnej piany, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Nie przerywając miksowania, wlewać po łyżce oleju i wody. Następnie, mieszając łyżką, dodawać po łyżce mieszanki mączno – makowej. Formę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Stan upieczenia sprawdzić patyczkiem. Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Przygotować masę. Truskawki rozgnieść i zagotować z wodą i cukrem. Następnie dodać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia. Budyń rozrobić w 1/2 szklanki wody i wlać do gotujących się truskawek. Całość zagotować, cały czas mieszając. Gorącą masę wyłożyć na dolny blat i odstawić do wystudzenia.
Przygotować krem. W 1 szklance mleka wymieszać obie mąki. Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrem, wlać do niego rozmieszane mąki i gotować do zgęstnienia. Wystudzony budyń utrzeć z masłem, dodać kokos i ajerkoniak i ucierać do uzyskania jednolitego kremu (jeżeli będzie za rzadki dodać więcej kokosu).
Połowę kremu wyłożyć na masę truskawkową, rozłożyć ciastka biszkoptowe, wyłożyć drugą połowę kremu i przyłożyć blatem biszkoptowym. Wierzch udekorować polewą czekoladową.

Gdy za oknem szaro i zimno, a na pozbawionych liści drzewach pojawiają się pierwsze płatki śniegu, to na poprawę nastroju proponuję kawałek słodkiej fantazji z powyższego przepisu lub zakupionej w Nowej Piekarni z Łukowa.

Komentarze