System HACCP jest niewątpliwie bardzo ważną kwestią w
produkcji pieczywa. Dzięki temu mamy pewność, że produkt jaki kupujemy spełnia
wszystkie wymogi nakładane na producentów żywności. Jednak my sami też
powinniśmy zwrócić uwagę na kilka istotnych rzeczy.
Po drugie cena. Wyższa cena produktu nie zawsze idzie
w parze z jego jakością. Niekiedy płacimy tylko za nazwę firmy, która nazbyt
się ceni, nie oferując w zamian czegoś nadzwyczajnego. Jednak w wielu
przypadkach wyższa cena pieczywa jest odpowiedzią na zastosowanie zdrowych i
naturalnych składników oraz na czas włożony w jego produkcję, bez posiłkowania
się sztucznymi wspomagaczami. W tym miejscu należy przejść do kolejnej kwestii.
Po trzecie czytajmy etykiety. Zwróćmy uwagę na termin
przydatności do spożycia oraz skład. Ten ostatni powinien
zawierać wysokiej jakości mąkę żytnią lub pszenną, zakwas lub drożdże, wodę
oraz sól. Jeżeli skład zaczyna nam się niebezpiecznie wydłużać możemy być
pewni, że mamy do czynienia z konserwantami, oraz środkami spulchniającymi i
polepszaczami smaku. Efekty widzimy potem w domu. Nadmuchana watowa
konsystencja, ogromne dziury w środku, odstające skórki - to efekt zastosowania
sztucznych składników, pośpiechu i niedbałości w produkcji.
Po czwarte mąka. Ma ona w kwestiach zdrowotnych największe
znaczenie. Najwięcej witamin i minerałów znajdziemy w mące żytniej. Chleb z
takiej mąki powinien mieć ciemniejszą lub szarawą barwę. Jego konsystencja powinna
być bardziej zwarta. Taki chleb jest również cięższy oraz posiada typowe dla
niego pęknięcia.
Ale
uwaga! Zdarzają się też podróbki. Czasochłonność pieczenia chleba na
zakwasie, wyższa cena ciemniejszej mąki razowej powoduje, że producenci stosują
zamienniki barwnikowe, zaciemniając kolor chleba. Barwniki i ulepszacze maskują
nam fakt użycia zwykłej lub gorszej gatunkowo mąki. Chleb może być zabarwiony
słodem jęczmiennym lub żytnim oraz zakazanym w wielu przypadkach karmelem.
Należy pamiętać, że prawdziwy razowy chleb ma szarą lub lekko brązową barwę. Ta
ciemnobrązowa podobna do piernika, może sugerować użycie barwnika. Prawdziwy
żytnio - razowy chleb jest mniej wyrośnięty i posiada lekko kwaśnawy,
charakterystyczny dla zakwasu smak.
Dla równowagi powinno się pamiętać, aby całkowicie nie rezygnować z mąki
pszennej. Według specjalistów najlepszy dla naszej codziennej diety jest chleb
mieszany z mąki żytniej i pszennej i to on powinien stanowić 65 %
całodziennego spożycia pieczywa.
System HACCP
taki jak ten zastosowany w Nowej Piekarni z Łukowa, własne spostrzeżenia,
czujność w zakupach i dobra sprawdzona piekarnia, powinny zagwarantować udany
zakup, czyli zdrowe i dobre jakościowo pieczywo.
http://www.haccp-polska.pl
OdpowiedzUsuń