Kupujemy pieczywo cz. II

System HACCP jest niewątpliwie bardzo ważną kwestią w produkcji pieczywa. Dzięki temu mamy pewność, że produkt jaki kupujemy spełnia wszystkie wymogi nakładane na producentów żywności. Jednak my sami też powinniśmy zwrócić uwagę na kilka istotnych rzeczy.
Po drugie cena. Wyższa cena produktu nie zawsze idzie w parze z jego jakością. Niekiedy płacimy tylko za nazwę firmy, która nazbyt się ceni, nie oferując w zamian czegoś nadzwyczajnego. Jednak w wielu przypadkach wyższa cena pieczywa jest odpowiedzią na zastosowanie zdrowych i naturalnych składników oraz na czas włożony w jego produkcję, bez posiłkowania się sztucznymi wspomagaczami. W tym miejscu należy przejść do kolejnej kwestii.
Po trzecie czytajmy etykiety. Zwróćmy uwagę na termin przydatności do spożycia oraz skład. Ten ostatni powinien zawierać wysokiej jakości mąkę żytnią lub pszenną, zakwas lub drożdże, wodę oraz sól. Jeżeli skład zaczyna nam się niebezpiecznie wydłużać możemy być pewni, że mamy do czynienia z konserwantami, oraz środkami spulchniającymi i polepszaczami smaku. Efekty widzimy potem w domu. Nadmuchana watowa konsystencja, ogromne dziury w środku, odstające skórki - to efekt zastosowania sztucznych składników, pośpiechu i niedbałości w produkcji.
Po czwarte mąka. Ma ona w kwestiach zdrowotnych największe znaczenie. Najwięcej witamin i minerałów znajdziemy w mące żytniej. Chleb z takiej mąki powinien mieć ciemniejszą lub szarawą barwę. Jego konsystencja powinna być bardziej zwarta. Taki chleb jest również cięższy oraz posiada typowe dla niego pęknięcia.
Ale uwaga! Zdarzają się też podróbki. Czasochłonność pieczenia chleba na zakwasie, wyższa cena ciemniejszej mąki razowej powoduje, że producenci stosują zamienniki barwnikowe, zaciemniając kolor chleba. Barwniki i ulepszacze maskują nam fakt użycia zwykłej lub gorszej gatunkowo mąki. Chleb może być zabarwiony słodem jęczmiennym lub żytnim oraz zakazanym w wielu przypadkach karmelem. Należy pamiętać, że prawdziwy razowy chleb ma szarą lub lekko brązową barwę. Ta ciemnobrązowa podobna do piernika, może sugerować użycie barwnika. Prawdziwy żytnio - razowy chleb jest mniej wyrośnięty i posiada lekko kwaśnawy, charakterystyczny dla zakwasu smak.
Dla równowagi powinno się pamiętać, aby całkowicie nie rezygnować z mąki pszennej. Według specjalistów najlepszy dla naszej codziennej diety jest chleb mieszany z mąki żytniej i pszennej i to on powinien stanowić 65 % całodziennego spożycia pieczywa.
System HACCP taki jak ten zastosowany w Nowej Piekarni z Łukowa, własne spostrzeżenia, czujność w zakupach i dobra sprawdzona piekarnia, powinny zagwarantować udany zakup, czyli zdrowe i dobre jakościowo pieczywo.

Komentarze

Prześlij komentarz