Pieczywo, a zwłaszcza chleb, wbrew temu co mówią jego
przeciwnicy, jest i nadal powinno być podstawą naszej codziennej diety. Aby móc
w pełni cieszyć się dobrym i naturalnym smakiem pieczywa i czerpać z niego
zdrowotne korzyści, należy przy jego zakupie zwrócić uwagę na kilka istotnych
rzeczy.
Po pierwsze pochodzenie pieczywa. Ważną rzeczą jest,
aby było ono kupowane u sprawdzonego producenta, który wytwarza je z
naturalnych i nieprzetworzonych surowców. Ważny jest też sposób produkcji
pieczywa, czyli posiadanie takiego systemu, dzięki któremu produkcja odbywa się
w sposób bezpieczny dla samych produktów, jak i z poszanowaniem wszystkich zasad
BHP. Na przykładzie Nowej Piekarni z Łukowa warto wspomnieć o systemie HACCP,
który spina w całość ważne dla produkcji żywności zasady. System HACCP w tłumaczeniu
na język polski, to system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli. Wdrożenie takiego
systemu to dłuższy proces wymagający dużych nakładów pracy. System ten pozwala
na zidentyfikowanie mogących wystąpić zagrożeń w produkcji żywności,
ocenie ich istotności i prawdopodobieństwo wystąpienia ich podczas produkcji
oraz osiągnięcie bezpieczeństwa żywności poprzez odpowiednie kontrolowanie
procesu produkcyjnego.
Dzięki sprawnie działającemu systemowi HACCP producent pieczywa może
skutecznie wyeliminować trzy podstawowe rodzaje zagrożeń w masowej produkcji
chleba, ciast i innych wyrobów. Zagrożenia dzielą się na chemiczne, biologiczne
i fizyczne.
Zagrożenie
chemiczne może być związane z wystąpieniem pestycydów, sztucznych nawozów na
produktach roślinnych typu zboże, z którego powstaje mąka, ziarna, warzywa i
owoce. Źródłem zagrożenia mogę być też niewłaściwie użyte i źle spłukane środki
dezynfekujące i środki czystości mogące przedostawać się do żywności.
Zagrożenie biologiczne to wszelkiego rodzaju bakterie, pleśnie, grzyby,
pasożyty, insekty oraz gryzonie, mające szkodliwy wpływ na surowce, zwłaszcza
te źle przechowywane. Zagrożenia fizyczne to wszelkiego rodzaju
zanieczyszczenia zewnętrzne typu włosy, odpryski szkła lub żelaza oraz kawałki
opakowań tekturowych lub foliowych.
System HACCP to
niewątpliwie jedna z zalet Nowej Piekarni z Łukowa. Dzięki wdrożeniu odpowiednich
procedur wynikających z tego systemu, mamy pewność, że jej produkty są bezpieczne
dla naszego zdrowia. O systemie HACCP można też przeczytać w tekście z 16.03.2016 roku. W następnym poście przedstawię kolejne wskazówki dotyczące zakupu dobrej
jakości pieczywa.
Komentarze
Prześlij komentarz