Kupujemy pieczywo cz. I

Pieczywo, a zwłaszcza chleb, wbrew temu co mówią jego przeciwnicy, jest i nadal powinno być podstawą naszej codziennej diety. Aby móc w pełni cieszyć się dobrym i naturalnym smakiem pieczywa i czerpać z niego zdrowotne korzyści, należy przy jego zakupie zwrócić uwagę na kilka istotnych rzeczy.
Po pierwsze pochodzenie pieczywa. Ważną rzeczą jest, aby było ono kupowane u sprawdzonego producenta, który wytwarza je z naturalnych i nieprzetworzonych surowców. Ważny jest też sposób produkcji pieczywa, czyli posiadanie takiego systemu, dzięki któremu produkcja odbywa się w sposób bezpieczny dla samych produktów, jak i z poszanowaniem wszystkich zasad BHP. Na przykładzie Nowej Piekarni z Łukowa warto wspomnieć o systemie HACCP, który spina w całość ważne dla produkcji żywności zasady. System HACCP w tłumaczeniu na język polski, to system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli. Wdrożenie takiego systemu to dłuższy proces wymagający dużych nakładów pracy. System ten pozwala na zidentyfikowanie mogących wystąpić zagrożeń w produkcji żywności, ocenie ich istotności i prawdopodobieństwo wystąpienia ich podczas produkcji oraz osiągnięcie bezpieczeństwa żywności poprzez odpowiednie kontrolowanie procesu produkcyjnego.
Dzięki sprawnie działającemu systemowi HACCP producent pieczywa może skutecznie wyeliminować trzy podstawowe rodzaje zagrożeń w masowej produkcji chleba, ciast i innych wyrobów. Zagrożenia dzielą się na chemiczne, biologiczne i fizyczne.
Zagrożenie chemiczne może być związane z wystąpieniem pestycydów, sztucznych nawozów na produktach roślinnych typu zboże, z którego powstaje mąka, ziarna, warzywa i owoce. Źródłem zagrożenia mogę być też niewłaściwie użyte i źle spłukane środki dezynfekujące i środki czystości mogące przedostawać się do żywności. Zagrożenie biologiczne to wszelkiego rodzaju bakterie, pleśnie, grzyby, pasożyty, insekty oraz gryzonie, mające szkodliwy wpływ na surowce, zwłaszcza te źle przechowywane. Zagrożenia fizyczne to wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia zewnętrzne typu włosy, odpryski szkła lub żelaza oraz kawałki opakowań tekturowych lub foliowych.
System HACCP to niewątpliwie jedna z zalet Nowej Piekarni z Łukowa. Dzięki wdrożeniu odpowiednich procedur wynikających z tego systemu, mamy pewność, że jej produkty są bezpieczne dla naszego zdrowia. O systemie HACCP można też przeczytać w tekście z 16.03.2016 roku. W następnym poście przedstawię kolejne wskazówki dotyczące zakupu dobrej jakości pieczywa.

Komentarze