W przebogatej ofercie Nowej Piekarni z Łukowa, oprócz
pieczywa i wyrobów garmażeryjnych znajdziemy również szereg wspaniałych ciast. Znajdziemy
tam między innymi ciasto krówka oraz sernik na kruchym spodzie. Oba te ciast są
bardzo popularne i doczekały się mnóstwa wersji. A co powiecie na takie małe
połączenie ciasta krówka z sernikiem na kruchym? Dowód znajduje się poniżej.
Składniki na kruchy spód:
150 g kakaowych herbatników, 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, 180 g
masła
Składniki na masę serową:
5 jaj, 3 łyżki cukru pudru, 500 g twarogu na serniki, 250 serka
mascarpone, 300 g śmietany kremówki, 300 g czekoladowej masy krówkowej, 1 opakowanie
budyniu śmietankowego, aromat śmietankowy
Dodatkowo:
100 g orzechów laskowych, 100 g czekoladowej masy krówkowej, 100 g
śmietany kremówki, gwiazdki czekoladowe do dekoracji
Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć. Masło stopić i wystudzić. Czekoladę połamać w
kawałeczki i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Herbatniki, wystudzone
masło i czekoladę połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć
do niej ciasteczkową masę, dociskając do dna tortownicy. Wstawić do lodówki.
Żółtka z cukrem pudrem utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po
łyżce twarogu i serka mascarpone. Kremówkę ubić. Nadal mieszając, stopniowo dodawać
ją do utartej masy serowej. Następnie, cały czas ucierając, dodawać masę
krówkową, budyń i aromat śmietankowy. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do
masy serowej i wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Tak przygotowaną masę wylać
na ciasteczkowy spód i piec około 70 minut w temperaturze 160 stopni.
Wystudzić.
Na suchej patelni uprażyć orzechy tak, aby łupinka zaczęła z nich
odchodzić. Uprażone orzechy przełożyć na lnianą ściereczkę, zawinąć i ugniatać,
aż łupinki odpadną. Do rondelka przełożyć masę krówkową oraz kremówkę,
wymieszać i podgrzewać chwilę, by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Tak
przygotowaną masą polać schłodzony sernik i udekorować orzechami oraz czekoladowymi
gwiazdkami.
Sernik na
kruchym w takiej właśnie postaci, dodatkowo udekorowany czekoladowymi
gwiazdkami, sprawdzi się doskonale jako pyszny deser i ozdoba świątecznego
stołu.
Komentarze
Prześlij komentarz