System HACCP jest to metoda, która
zapewnia bezpieczeństwo żywności, a jest oparta przede wszystkim
na zapobieganiu zagrożeniom. Chodzi w niej o to, żeby
zidentyfikować miejsca, w których mogą pojawić się
niebezpieczeństwa i odpowiednio zareagować, jeżeli zagrożenie
wystąpi. Proceder ten ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa
żywności przez identyfikację i oszacowanie rozmiaru zagrożeń z
perspektywy wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka pojawienia
się niebezpieczeństw podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji
i obrotu żywnością. System ten ma także na celu określenie metod
wyeliminowania lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań
korygujących. Dlatego stosowanie tego systemu przez Nową Piekarnie
przynoszą tak samo jej korzyści jak i klientom. Klient, który
kupuję produkt kontrolowany i nie stanowiący zagrożenia dla
zdrowia i życia jest bardziej przekonany do danej firmy. Mamy także
większe prawdopodobieństwo, że klient wróci i zrobi zakupy
jeszcze raz.
Główne korzyści jakie można
osiągnąć wdrażając system HACCP, obok celu nadrzędnego jakim
jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Są to głównie:
* Zrealizować wymagania prawa
żywnościowego.
* Nowelizacja wiedzy i co raz większe
uświadamianie personelu.
* Większa dyscyplina załogi i
zacieśnienie współpracy pomiędzy osobami na poszczególnych
stanowiskach.
* Zaspokojenie wymagań klientów.
* Zwiększenie pewności i
systematycznej powtarzalności jakości produktów.
* Dynamiczne podejście do
rozwiązywania problemów związanych z jakością i bezpieczeństwem
zdrowotnym żywności.
* Stworzenie warunków do podjęcia
działań zaradczych, przed pojawieniem się zagrożenia.
* Polepszenie infrastruktury
przedsiębiorstwa.
* Zniwelowanie strat produkcyjnych,
ilości błędów oraz braków.
Stąd system HACCP, na pierwszy rzut
oka może wydawać się niezrozumiały i dość problemowy dla firm i
przedsiębiorstw ale jeżeli chodzi o bezpieczeństwo zarówno
pracowników jak i konsumentów to powinien stanowić podstawę
jakichkolwiek działań. Bez niego firma się nie rozwija a wręcz
przeciwnie ulega stagnacji. Dlatego Nowa Piekarnia dba o
bezpieczeństwo i komfort pracy wśród swoich pracowników ale
również o bezpieczeństwo i zadowolenie klientów.
Komentarze
Prześlij komentarz