Korzyści systemu HACCP.

  System HACCP jest to metoda, która zapewnia bezpieczeństwo żywności, a jest oparta przede wszystkim na zapobieganiu zagrożeniom. Chodzi w niej o to, żeby zidentyfikować miejsca, w których mogą pojawić się niebezpieczeństwa i odpowiednio zareagować, jeżeli zagrożenie wystąpi. Proceder ten ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie rozmiaru zagrożeń z perspektywy wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka pojawienia się niebezpieczeństw podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. System ten ma także na celu określenie metod wyeliminowania lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących. Dlatego stosowanie tego systemu przez Nową Piekarnie przynoszą tak samo jej korzyści jak i klientom. Klient, który kupuję produkt kontrolowany i nie stanowiący zagrożenia dla zdrowia i życia jest bardziej przekonany do danej firmy. Mamy także większe prawdopodobieństwo, że klient wróci i zrobi zakupy jeszcze raz.
   Główne korzyści jakie można osiągnąć wdrażając system HACCP, obok celu nadrzędnego jakim jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Są to głównie:
* Zrealizować wymagania prawa żywnościowego.
* Nowelizacja wiedzy i co raz większe uświadamianie personelu.
* Większa dyscyplina załogi i zacieśnienie współpracy pomiędzy osobami na poszczególnych stanowiskach.
* Zaspokojenie wymagań klientów.
* Zwiększenie pewności i systematycznej powtarzalności jakości produktów.
* Dynamiczne podejście do rozwiązywania problemów związanych z jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności.
* Stworzenie warunków do podjęcia działań zaradczych, przed pojawieniem się zagrożenia.
* Polepszenie infrastruktury przedsiębiorstwa.
* Zniwelowanie strat produkcyjnych, ilości błędów oraz braków.
  Stąd system HACCP, na pierwszy rzut oka może wydawać się niezrozumiały i dość problemowy dla firm i przedsiębiorstw ale jeżeli chodzi o bezpieczeństwo zarówno pracowników jak i konsumentów to powinien stanowić podstawę jakichkolwiek działań. Bez niego firma się nie rozwija a wręcz przeciwnie ulega stagnacji. Dlatego Nowa Piekarnia dba o bezpieczeństwo i komfort pracy wśród swoich pracowników ale również o bezpieczeństwo i zadowolenie klientów.

Komentarze