Drożdżowe ciasto orkiszowe

Dziś prezentuję przepis na drożdżowe ciasto orkiszowe. Jego atutem jest oczywiście mąka orkiszowa, która w porównaniu z mąką z pszenicy zwyczajnej jest bardziej wartościowa, a to ze względu na niezmodyfikowany charakter ziarna. Przez lata nieco zapomniana powraca do łask i jest częstym składnikiem pieczywa lub dań, które w skrócie określa się mianem „bio” lub „eko”. Drożdżowe ciasto orkiszowe w przeliczeniu na jedną porcję zawiera 350 kcal.

Składniki:
250 g mąki pszennej, 250 g mąki orkiszowej + 6 łyżek, 1 jajko, 2 żółtka, 50 g drożdży, sól, 1/2 szklanki mleka, 150 g cukru pudru + 3 łyżki, 1 pomarańcza, 3 łyżki cukru waniliowego, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, 50 g masła, skórka starta z 1 cytryny

Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do naczynia i wymieszać z 1 łyżką cukru waniliowego. Dodać 3 łyżki mąki orkiszowej i zalać ciepłym mlekiem. Zawartość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Mąkę pszenną oraz mąkę orkiszową (250 g) wsypać do miski. Do mąk dodać żółtka, jajko, 150 g cukru pudru, olej, szczyptę soli oraz skórkę i sok z pomarańczy. Na końcu dodać zaczyn. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto i na chwilę odstawić. Z pozostałej mąki orkiszowej, masła, cukru waniliowego i skórki z cytryny przygotować kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

Ciasto orkiszowe z powyższego przepisu, idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub jako popołudniowa przekąska do kawy lub herbaty.

Komentarze