Dziś prezentuję przepis na drożdżowe ciasto orkiszowe.
Jego atutem jest oczywiście mąka orkiszowa, która w porównaniu z mąką z
pszenicy zwyczajnej jest bardziej wartościowa, a to ze względu na
niezmodyfikowany charakter ziarna. Przez lata nieco zapomniana powraca do łask
i jest częstym składnikiem pieczywa lub dań, które w skrócie określa się
mianem „bio” lub „eko”. Drożdżowe ciasto orkiszowe w przeliczeniu na jedną
porcję zawiera 350 kcal.
Składniki:
250 g mąki pszennej, 250 g mąki orkiszowej + 6 łyżek, 1 jajko, 2 żółtka,
50 g drożdży, sól, 1/2 szklanki mleka, 150 g cukru pudru + 3 łyżki, 1
pomarańcza, 3 łyżki cukru waniliowego, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, 50
g masła, skórka starta z 1 cytryny
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do naczynia i wymieszać z 1 łyżką cukru waniliowego.
Dodać 3 łyżki mąki orkiszowej i zalać ciepłym mlekiem. Zawartość wymieszać, przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Mąkę pszenną oraz mąkę orkiszową (250 g) wsypać do miski. Do mąk dodać
żółtka, jajko, 150 g cukru pudru, olej, szczyptę soli oraz skórkę i sok z
pomarańczy. Na końcu dodać zaczyn. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie
odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto i na
chwilę odstawić. Z pozostałej mąki orkiszowej, masła, cukru waniliowego i
skórki z cytryny przygotować kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec około 40
minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Ciasto orkiszowe
z powyższego przepisu, idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub jako
popołudniowa przekąska do kawy lub herbaty.
Komentarze
Prześlij komentarz