Nie od dziś wiadomo, że orkisz jest
zdrowy. Jedzenie chleba czy ciasta orkiszowego daje nam wiele
korzyści, o których zapewne nawet nie słyszeliśmy. A przecież
orkisz i jego właściwości są znane od czasów starożytnych przez
średniowiecze aż do dnia dzisiejszego. W starożytności orkisz
znany był, jako źródło siły, a co za tym idzie lubili go zjadać
gladiatorzy i zawodnicy igrzysk. W średniowieczu orkisz znany był
dzięki świętej Hildegardzie z Bingen. Doceniała ona "zdrowotną
moc orkiszu" oraz według niej działał on rozgrzewająco i
natłuszczająco. Dziś dzięki badaniom wiemy, że orkisz jak i
chleb czy ciasto orkiszowe jest między innymi bogatym źródłem
błonnika, ma w sobie większą ilość cynku, selenu, miedzi, jak
również witaminy A, E oraz D. Jedną z zalet spożywania wyrobów
orkiszowych, które z pewnością zainteresują niejedną panią jest
fakt, iż posiada on w sobie sporą ilość kwasu krzemowego. Kwas
ten ma udział w wyglądzie włosów, skóry, paznokci, obniża
cholesterol we krwi oraz ma wpływ na umiejętności zapamiętywania.
Dzięki orkiszowi szybko odczuwamy uczucie nasycenia, które potrafi
długo trwać. Co w dzisiejszych czasach, gdzie często się słyszy
hasło: dieta, ma zbawienny wpływ na nasze odżywianie. Również ma
duży wpływ na nasz układ krążenia, trawienia oraz układ
odpornościowy. A sposób, w jaki dostarczymy orkisz do naszego
organizmu jest naprawdę różnorodny. Najbardziej popularna forma to
oczywiście chleb orkiszowy.
Teraz dostępnych przepisów na chleb
czy ciasto jest mnóstwo. Lecz nie każdy potrafi upiec taki wyrób,
aby smakował jak prawdziwy domowy wypiek. Ale to nie znaczy, że nie
możemy mieć prawdziwego chleba czy ciasta orkiszowego, jeżeli nie
potrafimy piec. Możemy przecież kupić pełnowartościowy chleb
orkiszowy.
W asortymencie wielu piekarni taki chleb również można
znaleźć bez poświęcania czasu na jego upieczenie. A wysiłek i
serce włożone w wypiek chleba czy ciasta orkiszowego są równie
wielkie jak byśmy sami tego dokonali.
Komentarze
Prześlij komentarz