Macie ochotę na coś słodkiego? Jeśli tak, to dobrze
trafiliście. A na jakie ciasto macie ochotę? Ciasto orkiszowe, puszek jabłkowy,
ciasto fantazja, a może sernik na kruchym? Przepisy na wymienione ciasta możecie
odnaleźć na tutejszym blogu. I co, dalej nie to? To może krówka? Jeżeli tak, to
bez zbędnych opowieści zapraszam do poniższego przepisu.
Składniki na biszkopt:
4 jajka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 1
szklanka mąki
Składniki na placki miodowe:
500 g mąki, 125 g margaryny, 50 g miodu sztucznego, 2 łyżeczki sody
oczyszczonej, 2 jajka, 1/2 szklanki cukru
Składniki na masę orzechową:
200 g posiekanych orzechów włoskich, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki miodu
prawdziwego, 125 g masła
Składniki na krem:
750 ml mleka, 2 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki
pszennej, 7 g cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru, 125 g masła, 125 g
margaryny, 400 g masy krówkowej
Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier i
ubijać, aż się rozpuści. Dołożyć żółtka i zmiksować. Na koniec wsypać mąkę
przesianą z proszkiem do pieczenia. Składniki wymieszać. Ciasto wylać na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 35 minut w temperaturze 170
stopni.
Przygotować placki. Margarynę posiekać z mąką, sodą i cukrem. Dodać jajka
oraz miód i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i każdą rozwałkować
na prostokąt. Jedną część przełożyć na blachę i piec około 15 minut w temperaturze
180 stopni na złoty kolor.
Przygotować masę. Cukier, miód i masło rozpuścić w rondelku. Dodać orzechy
i chwilę podsmażać, mieszając.
Na drugi placek wyłożyć przygotowaną masę i piec około 15 minut w
temperaturze 180 stopni.
Przygotować krem. 3/4 szklanki mleka odlać, a resztę zagotować. Odstawione
mleko rozrobić z mąkami, cukrami oraz żółtkami. Ciągle mieszając, wlać do gotującego
się mleka. Masę ostudzić, utrzeć ją z masłem oraz margaryną i zmiksować z masą
krówkową.
Przygotować całość. Ułożyć warstwami, najpierw placek miodowy czysty, 1/2
kremu, biszkopt, 1/2 kremu, placek miodowy z masą orzechową.
Na blogu Nowej
Piekarni z Łukowa można odnaleźć kilka przepisów na krówkę. Jeżeli jesteście miłośnikami
tego ciasta, to warto poświęcić chwilę uwagi, zapoznać się z tymi przepisami i
wybrać coś odpowiedniego dla siebie.
Komentarze
Prześlij komentarz