Codzienny chleb

Chleb baltonowski jest chyba najczęściej kupowanym chlebem w naszym kraju. Gdziekolwiek by się nie udać, to niemal na każdej sklepowej półce z pieczywem taki chleb można odnaleźć. Chleb baltonowski jest takim naszym codziennym chlebem i doczekał się wielu wersji. Jedni pieką go z mąki żytniej i pszennej, inni tylko z mąki pszennej, jedni na zakwasie i drożdżach, a jeszcze inni tylko na drożdżach. Poniżej prezentuję przepis na chleb codzienny, który w pewnym stopniu nawiązuje do chleba baltonowskiego.

Składniki:
700 g mąki pszennej chlebowej, 300 ml wody, 150 ml mleka, 25 g masła, 7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru
Na wierzch: 1 łyżka wody, 1 łyżka oleju rzepakowego

Wykonanie:
Przy wykorzystaniu drożdży świeżych, należy je pokruszyć do naczynia, dodać 3 – 4 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić na 10 – 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże dodać do pozostałych składników.
Przy użyciu drożdży suchych, wymieszać je z mąką, dodać sól, cukier, letnie mleko i ciepłą wodę. Całość dokładnie wyrobić, dodając pod koniec roztopione masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Z powstałego ciasta uformować kulę i umieścić ją w oprószonej mąką misce. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut do podwojenia swojej objętości.
Po tym czasie ciasto odgazować (uderzyć pięścią), ponownie wyrobić i uformować z niego owalny bochenek. Chleb przełożyć na blachę oprószoną mąką, ponownie przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut (lub dłużej) do podwojenia objętości.
Przed pieczeniem wierzch chleba posmarować wodą wymieszaną z olejem, delikatnie ponacinać i posypać mąką. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 20 – 25 minut. Gotowy chleb powinien wydawać pusty odgłos po uderzeniu w jego spód.

Powyższy przepis to jedna z wielu wersji na codzienny chleb. Na blogu Nowej Piekarni z Łukowa można odnaleźć przepisy na taki chleb. Znajdą się też przepisy na chleb baltonowski, chleb przyszłości, na okrągły chleb słoneczko i wiele innych. Wymienione produkty są również do kupienia w Nowej Piekarni z Łukowa.

Komentarze