Chleb baltonowski jest chyba najczęściej kupowanym
chlebem w naszym kraju. Gdziekolwiek by się nie udać, to niemal na każdej
sklepowej półce z pieczywem taki chleb można odnaleźć. Chleb baltonowski jest
takim naszym codziennym chlebem i doczekał się wielu wersji. Jedni pieką go z
mąki żytniej i pszennej, inni tylko z mąki pszennej, jedni na zakwasie i
drożdżach, a jeszcze inni tylko na drożdżach. Poniżej prezentuję przepis
na chleb codzienny, który w pewnym stopniu nawiązuje do chleba
baltonowskiego.
Składniki:
700 g mąki pszennej chlebowej, 300 ml wody, 150 ml mleka, 25 g masła, 7 g
suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 łyżeczka
cukru
Na wierzch: 1 łyżka wody, 1 łyżka oleju rzepakowego
Wykonanie:
Przy wykorzystaniu drożdży świeżych, należy je pokruszyć do naczynia,
dodać 3 – 4 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć
i odstawić na 10 – 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże dodać do
pozostałych składników.
Przy użyciu drożdży suchych, wymieszać je z mąką, dodać sól, cukier,
letnie mleko i ciepłą wodę. Całość dokładnie wyrobić, dodając pod koniec
roztopione masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Z powstałego
ciasta uformować kulę i umieścić ją w oprószonej mąką misce. Ciasto przykryć
lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut do podwojenia swojej
objętości.
Po tym czasie ciasto odgazować (uderzyć pięścią),
ponownie wyrobić i uformować z niego owalny bochenek. Chleb przełożyć na blachę
oprószoną mąką, ponownie przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut
(lub dłużej) do podwojenia objętości.
Przed pieczeniem wierzch chleba posmarować wodą
wymieszaną z olejem, delikatnie ponacinać i posypać mąką. Chleb wstawić do
piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni i piec 10 minut, następnie
zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 20 – 25 minut. Gotowy chleb
powinien wydawać pusty odgłos po uderzeniu w jego spód.
Powyższy przepis to jedna z wielu wersji na codzienny chleb.
Na blogu Nowej Piekarni z Łukowa można odnaleźć przepisy na taki chleb. Znajdą
się też przepisy na chleb baltonowski, chleb przyszłości, na okrągły chleb
słoneczko i wiele innych. Wymienione produkty są również do kupienia w Nowej
Piekarni z Łukowa.
Komentarze
Prześlij komentarz