Ciasto orkiszowe pomimo tego, że może
sprawiać trudności przy pieczeniu, to jest bardzo zdrowe i dobre
dla naszego organizmu. Jest to dobre rozwiązanie dla osób, które
są uczulone na np. pszenice. Tylko z tego, co wyczytałem na forach
okazuje się, że mąka typowo z orkiszu stanowi minimalny procent
mąk dostępnych na rynku. Reszta często jest mieszana z pszenicą.
I właśnie dziś zaproponuje wam przepis na owe ciasto orkiszowe.
Składniki:
– 300g mąki orkiszowej;
– 100g mąki orkiszowej razowej(typ
1700-2000), w razie byście nie mogli dostać takiej to może być
zwykła orkiszowa;
– 3 jaja;
– 80g masła w pokojowej
temperaturze;
– 200g jogurtu greckiego;
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
– 200g cukru brązowego;
– skórka starta z cytryny;
– około 250g rabarbaru plus około 3
łyżki cukru brązowego;
Czas na
przygotowanie naszego ciasta orkiszowego. Na początku kroimy
rabarbar na kawałki i podduszamy z jedną łyżką wody i z trzema
łyżkami cukru przez około pięć minut. Rabarbar musi być miękki
tak, aby zachował swoją formę i był wyczuwalny potem w cieście.
Teraz należy utrzeć masło z cukrem. Potem cały czas miksujemy i
dodajemy w między czasie po jednym jajku. Jak już masa będzie
jednolita, miksujemy ją z jogurtem. Mieszamy mąkę ze skórką z
cytryny, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Następnie to mieszamy
łyżką z masą jajeczną. Pamiętajmy, że mieszamy do momentu, aż
nasze składniki się połączą. Teraz należy Przemieszać z
rabarbarem i wyłożyć to do naszej keksówki wyścielonej papierem
do pieczenia. Ostatnim etapem jest pieczenie w temperaturze około
175 stopni Celsjusza z funkcją termo obiegu przez około 45 minut.
Potem sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto już jest gotowe w
środku. Tak oto mamy ciasto orkiszowe.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz