Orkiszowe ciasto dyniowe zrobiłam pierwszy
raz, bo dostałam piękną dynię od moich znajomych, którzy mają duży ogród, a w
nim mnóstwo warzyw. Nauczyłam się robić puree z dyni i wykorzystałam je do
dobrej zupy dyniowej, a z puree, które jeszcze mi pozostało w garnuszku
upiekłam ciasto z tego przepisu, który prezentuje poniżej. Jest to ciasto z
pełnoziarnistej mąki orkiszowej z dodatkiem orzechów, polane polewą czekoladową
zrobioną z oleju kokosowego i miodu. Ciasto jest smaczne, wilgotne i korzenne
polecam.
Jeśli nie masz czasu
i siły by upiec właśnie takie ciasto możesz kupić „krówkę”, tort angielski lub
sernik na kruchym spodzie w Nowej Piekarni z Łukowa i cieszyć się dobrym
smakiem.
Orkiszowe ciasto dyniowe
Składniki powinny być w temperaturze
pokojowej
Ciasto:
1/3 szklanki roztopionego oleju
kokosowego
4 kopiaste łyżki miodu
2 jajka
1 szklanka puree z dyni.
Przepis na puree z dyni:
Dynię przekroić i oczyścić. Pokroić na kawałki, owinąć w
folię aluminiową i poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na funkcji góra-dół i piec przez około
45-55 minut (dynię piżmową proszę piec w wyższej temperaturze 200C).
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Zdjąć
folię i wykroić miąższ dyni. Włożyć do blendera lub miksera i zmiksować na
gładką masę. Purée można przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni.
Jeśli purée z dyni chcemy użyć do ciasta, a przy mieszaniu łyżką widzimy wodę, to radzę je jeszcze chwilę pogotować na gazie, aby odparowało i trochę bardziej zgęstniało. Jak purée będzie gęste, to zmniejszy się prawdopodobieństwo powstania zakalca. Gęstość purée zależy od rodzaju użytej dyni, czasami wychodzi bardzo gęste, a innym razem wodniste.
Jeśli purée z dyni chcemy użyć do ciasta, a przy mieszaniu łyżką widzimy wodę, to radzę je jeszcze chwilę pogotować na gazie, aby odparowało i trochę bardziej zgęstniało. Jak purée będzie gęste, to zmniejszy się prawdopodobieństwo powstania zakalca. Gęstość purée zależy od rodzaju użytej dyni, czasami wychodzi bardzo gęste, a innym razem wodniste.
¼ szklanki mleka
2 łyżeczki cynamonu
Po 1/3 zmielonego
imbiru, gałki muszkatołowej, goździków, kardamonu,
1 łyżeczka sody,
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu
z wanilii
Szczypta soli
1 i 3/4 mąki
pełnoziarnistej orkiszowej
½ szklanki
posiekanych orzechów włoskich
Polewa:
4 płaskie łyżki oleju
kokosowego
4 płaskie łyżki kakao
bez cukru
1 kopiasta łyżka
miodu
2-4 łyżki gorącej
wody.
Ciasto:
1. Do mąki dodać sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy, wymieszać łyżką. Wsypać orzechy, wymieszać.
1. Do mąki dodać sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy, wymieszać łyżką. Wsypać orzechy, wymieszać.
2. W drugiej misce
wymieszać razem miód i olej kokosowy (można wymieszać mikserem na średnich
obrotach). Następnie dodać jajka i wymieszać łyżką lub mikserem na średnich
obrotach. Dodać purée z dyni, mleko, ekstrakt z wanilii, wymieszać.
3. Do suchych
składników dodać mokre i wymieszać do połączenia składników można łyżką lub
mikserem na średnich obrotach.
4. Ciasto przełożyć
do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm, wyrównać.
5. Ciasto wstawić do
nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez
około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
6. Po wyjęciu z
piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
7. Do rondelka wlać olej i dodać miód, podgrzewać mieszając, aż miód się roztopi, zdjąć z ognia. Dodać kakao, wymieszać. Masa trochę się zwarzy, ale proszę się nie martwić tylko dodać gorącą wodę i wymieszać, aż powstanie gładka polewa. Odstawić ją do przestygnięcia na około 15-20 minut (można wstawić do lodówki). Gdy polewa trochę stężeje polać nią ostygnięte ciasto.
7. Do rondelka wlać olej i dodać miód, podgrzewać mieszając, aż miód się roztopi, zdjąć z ognia. Dodać kakao, wymieszać. Masa trochę się zwarzy, ale proszę się nie martwić tylko dodać gorącą wodę i wymieszać, aż powstanie gładka polewa. Odstawić ją do przestygnięcia na około 15-20 minut (można wstawić do lodówki). Gdy polewa trochę stężeje polać nią ostygnięte ciasto.
Udanych wypieków :)
Komentarze
Prześlij komentarz