Ciasto orkiszowe z dynią.


  
     Orkiszowe ciasto dyniowe zrobiłam pierwszy raz, bo dostałam piękną dynię od moich znajomych, którzy mają duży ogród, a w nim mnóstwo warzyw. Nauczyłam się robić puree z dyni i wykorzystałam je do dobrej zupy dyniowej, a z puree, które jeszcze mi pozostało w garnuszku upiekłam ciasto z tego przepisu, który prezentuje poniżej. Jest to ciasto z pełnoziarnistej mąki orkiszowej z dodatkiem orzechów, polane polewą czekoladową zrobioną z oleju kokosowego i miodu. Ciasto jest smaczne, wilgotne i korzenne polecam.  
Jeśli nie masz czasu i siły by upiec właśnie takie ciasto możesz kupić „krówkę”, tort angielski lub sernik na kruchym spodzie w Nowej Piekarni z Łukowa i cieszyć się dobrym smakiem.

Orkiszowe ciasto dyniowe
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Ciasto:
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
4 kopiaste łyżki miodu
2 jajka
1 szklanka puree z dyni.

Przepis na puree z dyni:
Dynię przekroić i oczyścić. Pokroić na kawałki, owinąć w folię aluminiową i poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na funkcji góra-dół i piec przez około 45-55 minut (dynię piżmową proszę piec w wyższej temperaturze 200C).

Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Zdjąć folię i wykroić miąższ dyni. Włożyć do blendera lub miksera i zmiksować na gładką masę. Purée można przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni.
Jeśli purée z dyni chcemy użyć do ciasta, a przy mieszaniu łyżką widzimy wodę, to radzę je jeszcze chwilę pogotować na gazie, aby odparowało i trochę bardziej zgęstniało. Jak purée będzie gęste, to zmniejszy się prawdopodobieństwo powstania zakalca. Gęstość purée zależy od rodzaju użytej dyni, czasami wychodzi bardzo gęste, a innym razem wodniste.

¼ szklanki mleka
2 łyżeczki cynamonu
Po 1/3 zmielonego imbiru, gałki muszkatołowej, goździków, kardamonu,
1 łyżeczka sody,
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Szczypta soli
1 i 3/4 mąki pełnoziarnistej orkiszowej
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

Polewa:
4 płaskie łyżki oleju kokosowego
4 płaskie łyżki kakao bez cukru
1 kopiasta łyżka miodu
2-4 łyżki gorącej wody.

Ciasto:
1. Do mąki dodać sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy, wymieszać łyżką. Wsypać orzechy, wymieszać.
2. W drugiej misce wymieszać razem miód i olej kokosowy (można wymieszać mikserem na średnich obrotach). Następnie dodać jajka i wymieszać łyżką lub mikserem na średnich obrotach. Dodać purée z dyni, mleko, ekstrakt z wanilii, wymieszać.
3. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać do połączenia składników można łyżką lub mikserem na średnich obrotach.
4. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm, wyrównać.
5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
7. Do rondelka wlać olej i dodać miód, podgrzewać mieszając, aż miód się roztopi, zdjąć z ognia. Dodać kakao, wymieszać. Masa trochę się zwarzy, ale proszę się nie martwić tylko dodać gorącą wodę i wymieszać, aż powstanie gładka polewa. Odstawić ją do przestygnięcia na około 15-20 minut (można wstawić do lodówki). Gdy polewa trochę stężeje polać nią ostygnięte ciasto.
Udanych wypieków :)

Komentarze