Ciasto na szybko, czyli puszek jabłkowy. Dziś coś dla
tych, którzy nie dysponują nadmierną ilością wolnego czasu, a chcieliby upiec
coś słodkiego. Doskonałym rozwiązaniem tego problemu będzie połączenie
jabłek z nieskomplikowanym w wykonaniu ciastem. Puszek jabłkowy, jak sama
nazwa wskazuje, jest delikatnym i puszystym ciastem, idealnym na każdą okazję. Ciasto
z poniższego przepisu można w dowolny sposób modyfikować, wzbogacając je
na przykład posiekanymi orzechami włoskimi.
Składniki:
6 jabłek, 5 jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki oleju, 3 szklanki mąki pszennej
tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka
cynamonu, 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w plasterki lub kosteczkę. Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać z kakao i cynamonem. Jajka utrzeć z
cukrem na puszystą masę – najlepiej mikserem na wysokich obrotach. Do powstałej
masy dodać olej i ponownie zmiksować. Do masy dodać wymieszaną mąkę i zmiksować
tylko do połączenia składników. Do powstałego ciasta dodać pokrojone jabłka i
równomiernie wymieszać.
Dużą keksówkę (39 x 11 cm) lub dwie mniejsze natłuścić i oprószyć bułką
tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec około 35 minut w
temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Jabłkowy puszek,
puszek okruszek - bardzo go lubię, przyznać to muszę. Puszek jabłkowy to dla
mnie wyjątkowe ciasto. Wyjątkowe w swojej prostocie i smaku, będące częstym
dodatkiem do popołudniowej małej czarnej.
Komentarze
Prześlij komentarz