Ciasto krówka to przepyszne
połączenie delikatnego ciasta w biszkopcie karmelowym z toffi. Jest
to moje jedno z wielu ulubionych ciast, które błogo rozpływa się
w ustach. Wiadomo, że ciasto jest słodkie a zarazem dzięki temu,
że mamy w nim lekki krem, to nasze ciasto może kojarzyć się z
lekkim torcikiem aniżeli kalorycznym przekładańcem. Postanowiłem
się z wami podzielić przepisem, który sam znalazłem i stosuję do
zrobienia pysznego ciasta. Samo przygotowanie to około godziny i
polecam blaszkę 24 cm.
Składniki:
Biszkopt
- pół szklanki cukru;
- pół szklanki wody;
- pięć jajek;
- około 220 gram mąki;
- jedna łyżeczka proszku do
pieczenia;
Krem oraz dodatki
- 450 gram 30% śmietanki kremówki;
- trzy łyżki cukru;
- dwie łyżeczki żelatyny + cztery
łyżki wrzątku;
- jedna łyżeczka cukru z wanilią;
- 150 gram masy kajmakowej;
- woda z sokiem cytrynowym żeby
nasączyć;
- migdały oraz orzechy, które posłużą
za posypkę;
Na początku
przygotowania naszego ciasta musimy podgrzać cukier na suchej
patelni aż się rozpuści. Pamiętajmy, aby mieszać. Jeżeli ma
postać płynną to dodajemy ciepłą wodę oraz podgrzewamy.
Następnie na koniec mieszamy. Potem ubijamy białka na sztywno i
dodajemy karmel, który musi być przestudzony. Czas na dalsze
ubijanie oraz dodawanie pozostałych składników biszkoptu. Musimy
to delikatnie połączyć. Taką całą masę musimy nałożyć do
wspomnianej wcześniej formy, tj. około 24 cm, wyłożonej na dnie
papierem do pieczenia. Pieczemy to przez pół godziny w temperaturze
180 stopni Celsjusza. Po tym czasie przecinamy upieczony oraz
przestudzony biszkopt na pół. W kolejnym etapie ubijamy śmietankę
z cukrem oraz dodajemy przestudzoną, a wcześniej rozpuszczoną we
wrzątku żelatynę. Musimy to wymieszać. Teraz nasączmy biszkopt i
nakładamy na niego cienką warstwę kajmakowej masy. Na to dajemy
nasz cały krem. Końcowymi etapami jest położenie drugiego blatu i
nasączenie go. Dalej smarujemy kajmakiem, dekorujemy migdałami,
orzechami oraz wstawiamy do lodówki na parę godzin, żeby ciasto
nam w pełni zastygło. Po tym czasie możemy się delektować
przepysznym ciastem krówką. Idealne jest do wizyt gości przy
kawie.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz