Ciasto Fantazja śliwkowo-jabłkowa.



Ciasto fantazja śliwkowo-jabłkowa
Pyszne jesienne ciasto pełne smaków i aromatów. Śliwki, jabłka i cynamon!
     Fantazję zrobiłam dla koleżanek, bo podzieliłyśmy się obowiązkami przygotowania poczęstunku. Najpierw piec ciasto miała Marysia, ale się rozchorowała i obowiązek spadł na mnie. Myślałam najpierw o tym , żeby upiec „Krówkę”, ale lepiej ode mnie potrafi to zrobić Nowa Piekarnia z Łukowa. Potem zastanawiałam się nad tortem angielskim, lub sernikiem na kruchym spodzie, ale po dłuższym namyśle zrobiłam ciasto fantazja, bo większość koleżanek lubi owocowe ciasta. Jabłka ze swojego ogrodu dała mi moja siostra, a śliwki w domu  zamrożone miała moja mama. I tym sposobem ciasto nie było takie drogie.
Zachęcam Państwa do wypróbowania swoich talentów piekarniczych i upieczenia tego pysznego ciasta.

Czas przygotowania 180 min.
Składniki na ciasto:
4 jajka
¾ szklanki  cukru
1 cukier Waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki tortowej
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus śliwkowo jabłkowy:
2 kg. Śliwek
1,5 kg. Jabłek
2 galaretki wiśniowe
1 pomarańcza
½ szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny

Pianka cynamonowa:
½ l. śmietany kremówki
1 galaretka wiśniowa
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru
1 opakowanie fixu

Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto fantazja śliwkowo-jabłkowa
1.    Ciasto: Jajka rozbiłam w misce, dodałam odrobinę soli i rozpoczęłam ubijanie. Powoli i stopniowo dodawałam cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Jajka muszą zwiększyć swoją objętość i zmienić kolor na jasnokremowy a nawet i biały. Do tak dobrze przygotowanej masy dodałam przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki oraz przyprawę do piernika. Wszystko bardzo szybko wymieszałam mikserem, potem wylałam na blachę i piekłam 20 min. W 180 stopniach.
2.    Mus: Śliwki umyłam, przekroiłam na pół i wypestkowałam. Na patelni rozgrzałam pół szklanki cukru, dodałam parę łyżek wody i zagotowałam. Do tak przygotowanego syropu dodałam śliwki i dusiłam aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Potem całą masę zblendowałam, dodałam skórkę pomarańczową i wsypałam galaretki wymieszane z żelatyną. W międzyczasie obrałam jabłka pokroiłam na grubą kostkę i skropiłam sokiem pomarańczowym. Tak przygotowane jabłka dodałam do musu śliwkowego, dokładnie wymieszałam i zostawiłam do ostygnięcia.
3.    Pianka: Galaretkę rozpuściłam w niecałej szklance wody. Zostawiłam do ostudzenia. Tak przygotowana galaretka szybko tężeje więc czym prędzej ubiłam kremówkę, dodałam cukier i śmietanę-fix oraz cynamon. Do takiej masy wlałam ostudzoną i gęstniejącą galaretkę, porządnie wymieszałam i odstawiłam na 10 minut do lodówki.

Ciasto skropiłam wodą z sokiem cytrynowym i łyżeczką cukru. Wyłożyłam na nie mus śliwkowo-jabłkowy, rozsmarowałam po czym ułożyłam piankę cynamonową. Wierzch ładnie wygładziłam i posypałam gorzką czekoladą (70%kakao )z pomarańczą. Odstawiłam na całą noc do lodówki.



Komentarze