Ciasto fantazja śliwkowo-jabłkowa
Pyszne
jesienne ciasto pełne smaków i aromatów. Śliwki, jabłka i cynamon!
Fantazję zrobiłam dla koleżanek, bo
podzieliłyśmy się obowiązkami przygotowania poczęstunku. Najpierw piec ciasto
miała Marysia, ale się rozchorowała i obowiązek spadł na mnie. Myślałam
najpierw o tym , żeby upiec „Krówkę”, ale lepiej ode mnie potrafi to zrobić
Nowa Piekarnia z Łukowa. Potem zastanawiałam się nad tortem angielskim, lub
sernikiem na kruchym spodzie, ale po dłuższym namyśle zrobiłam ciasto fantazja,
bo większość koleżanek lubi owocowe ciasta. Jabłka ze swojego ogrodu dała mi
moja siostra, a śliwki w domu zamrożone
miała moja mama. I tym sposobem ciasto nie było takie drogie.
Zachęcam
Państwa do wypróbowania swoich talentów piekarniczych i upieczenia tego
pysznego ciasta.
Czas przygotowania 180 min.
Składniki na ciasto:
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 cukier Waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki tortowej
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus śliwkowo jabłkowy:
2 kg. Śliwek
1,5 kg. Jabłek
2 galaretki wiśniowe
1 pomarańcza
½ szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny
Pianka cynamonowa:
½ l. śmietany kremówki
1 galaretka wiśniowa
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru
1 opakowanie fixu
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto
fantazja śliwkowo-jabłkowa
1.
Ciasto:
Jajka rozbiłam w misce, dodałam odrobinę soli i rozpoczęłam ubijanie. Powoli i
stopniowo dodawałam cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Jajka muszą
zwiększyć swoją objętość i zmienić kolor na jasnokremowy a nawet i biały. Do
tak dobrze przygotowanej masy dodałam przesiane i wymieszane z proszkiem do
pieczenia mąki oraz przyprawę do piernika. Wszystko bardzo szybko wymieszałam
mikserem, potem wylałam na blachę i piekłam 20 min. W 180 stopniach.
2.
Mus: Śliwki
umyłam, przekroiłam na pół i wypestkowałam. Na patelni rozgrzałam pół szklanki
cukru, dodałam parę łyżek wody i zagotowałam. Do tak przygotowanego syropu
dodałam śliwki i dusiłam aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Potem całą masę
zblendowałam, dodałam skórkę pomarańczową i wsypałam galaretki wymieszane z
żelatyną. W międzyczasie obrałam jabłka pokroiłam na grubą kostkę i skropiłam
sokiem pomarańczowym. Tak przygotowane jabłka dodałam do musu śliwkowego,
dokładnie wymieszałam i zostawiłam do ostygnięcia.
3.
Pianka: Galaretkę
rozpuściłam w niecałej szklance wody. Zostawiłam do ostudzenia. Tak
przygotowana galaretka szybko tężeje więc czym prędzej ubiłam kremówkę, dodałam
cukier i śmietanę-fix oraz cynamon. Do takiej masy wlałam ostudzoną i
gęstniejącą galaretkę, porządnie wymieszałam i odstawiłam na 10 minut do
lodówki.
Ciasto skropiłam wodą z sokiem cytrynowym i łyżeczką cukru. Wyłożyłam na
nie mus śliwkowo-jabłkowy, rozsmarowałam po czym ułożyłam piankę cynamonową.
Wierzch ładnie wygładziłam i posypałam gorzką czekoladą (70%kakao )z
pomarańczą. Odstawiłam na całą noc do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz