Krzyś i jego przyjaciele: Miś Puchatek,
Tygrysek, Prosiaczek, królik i Kłapouchy wrócili z wycieczki do piekarni z
Łukowa. Byli trochę zmęczeni, ale bardzo zadowoleni. Dużo ciekawych rzeczy się
o tej piekarni dowiedzieli. To, że właścicielem od 1995 roku jest Pan Krzysztof
Karwowski. – To znaczy, że to dobry szef i bardzo mu zależy na rozwoju swojej
firmy. – Powiedział Tygrysek. I muszą Go bardzo lubić pracownicy zawyrokował
Prosiaczek. I mają bardzo dobrej jakości
chleb, bo bazują na doświadczeniach starych mistrzów używając tradycyjnych
przepisów, ale uwzględniają też nowe tendencje żywieniowe. -Dodał Królik. W
ofercie mają chleby i ciasta przeznaczone do bezpośredniego spożycia jak i o
przedłużonej przydatności. Po namyśle powiedział Kłapouchy. Przez cały czas się
rozwijają i wprowadzają nowe technologię i rozwożą własnym transportem swój
chlebek i pyszne ciasta do kilkudziesięciu sklepów firmowych, oraz do 500
kontrahentów zewnętrznych. Szkoda, że do Warszawy nie przywożą żałował
Puchatek. Mają najlepsze surowce, które wpływają na jakość i smak wszystkich
wyrobów. Dodatkowym atutem Nowej Piekarni z Łukowa jest wdrożony system HACCP, który zapewnia
bezpieczeństwo zdrowotne produkowanej żywności - powiedział Krzyś. Bardzo się
cieszę, że was ze sobą zabrałem, bo sam bym tego nie zapamiętał. Dobrze, że mam
takich przyjaciół - cieszył się bardzo.
W domu nie
było prawie nic do jedzenia, bo mama zapomniała kupić Chleba Baltonowskiego,
ale on pomyślał o tym i kupił świeżutki
i bardzo pyszny Chleb Słoneczko w sklepie w Nowej Piekarni. Mama w sobotę
upiekła sernik na kruchym spodzie i jeszcze trochę zostało, więc pokroił i
rozdał po kawałku dla każdego. Chleb posmarował masłem i położył na niego żółty
ser. Zaparzył dobrej aromatycznej
herbaty i zaprosił swoich serdecznych przyjaciół na poczęstunek. Przyjaciele
przy okazji konsumpcji zastanawiali się głośno jak powstał chleb Słoneczko w
Nowej Piekarni z łukowa.
Krzyś
zapisywał treść całej wycieczki w dyktafonie, jak opowiadał przewodnik i teraz
próbował odtworzyć swoim przyjaciołom te
interesujące ich wiadomości.
Chleb Słoneczko wypiekany jest według tradycyjnej
receptury z wysokiej jakości mąki pszennej. Smak wzbogacony jest dodatkiem
słodu jęczmiennego. Do chleba dodane są ziarna siemienia lnianego i
słonecznika, których zawartość dobroczynnie wpływa dla osób cierpiących na
niestrawność. Siemię lniane korzystnie wpływa
na obniżenie cholesterolu we krwi, a ziarna słonecznika korzystnie
wpływają na kondycję skóry. Jest to chleb na zakwasie.
SKŁADNIKI:
mąka pszenna, naturalny zakwas, ziarna słonecznika, siemię lniane, miód, ziarna
sezamu, drożdże, słód jęczmienny.
Ot i cała
tajemnica powiedział Krzyś i zajął się spożywaniem posiłku.
Komentarze
Prześlij komentarz