Chleb "Słoneczko".





     Krzyś i jego przyjaciele: Miś Puchatek, Tygrysek, Prosiaczek, królik i Kłapouchy wrócili z wycieczki do piekarni z Łukowa. Byli trochę zmęczeni, ale bardzo zadowoleni. Dużo ciekawych rzeczy się o tej piekarni dowiedzieli. To, że właścicielem od 1995 roku jest Pan Krzysztof Karwowski. – To znaczy, że to dobry szef i bardzo mu zależy na rozwoju swojej firmy. – Powiedział Tygrysek. I muszą Go bardzo lubić pracownicy zawyrokował Prosiaczek.  I mają bardzo dobrej jakości chleb, bo bazują na doświadczeniach starych mistrzów używając tradycyjnych przepisów, ale uwzględniają też nowe tendencje żywieniowe. -Dodał Królik. W ofercie mają chleby i ciasta przeznaczone do bezpośredniego spożycia jak i o przedłużonej przydatności. Po namyśle powiedział Kłapouchy. Przez cały czas się rozwijają i wprowadzają nowe technologię i rozwożą własnym transportem swój chlebek i pyszne ciasta do kilkudziesięciu sklepów firmowych, oraz do 500 kontrahentów zewnętrznych. Szkoda, że do Warszawy nie przywożą żałował Puchatek. Mają najlepsze surowce, które wpływają na jakość i smak wszystkich wyrobów. Dodatkowym atutem Nowej Piekarni z Łukowa  jest wdrożony system HACCP, który zapewnia bezpieczeństwo zdrowotne produkowanej żywności - powiedział Krzyś. Bardzo się cieszę, że was ze sobą zabrałem, bo sam bym tego nie zapamiętał. Dobrze, że mam takich przyjaciół  - cieszył się bardzo.
W domu nie było prawie nic do jedzenia, bo mama zapomniała kupić Chleba Baltonowskiego, ale on  pomyślał o tym i kupił świeżutki i bardzo pyszny Chleb Słoneczko w sklepie w Nowej Piekarni. Mama w sobotę upiekła sernik na kruchym spodzie i jeszcze trochę zostało, więc pokroił i rozdał po kawałku dla każdego. Chleb posmarował masłem i położył na niego żółty ser. Zaparzył  dobrej aromatycznej herbaty i zaprosił swoich serdecznych przyjaciół na poczęstunek. Przyjaciele przy okazji konsumpcji zastanawiali się głośno jak powstał chleb Słoneczko w Nowej Piekarni z łukowa.
Krzyś zapisywał treść całej wycieczki w dyktafonie, jak opowiadał przewodnik i teraz próbował odtworzyć  swoim przyjaciołom te interesujące ich wiadomości.
     Chleb Słoneczko wypiekany jest według tradycyjnej receptury z wysokiej jakości mąki pszennej. Smak wzbogacony jest dodatkiem słodu jęczmiennego. Do chleba dodane są ziarna siemienia lnianego i słonecznika, których zawartość dobroczynnie wpływa dla osób cierpiących na niestrawność. Siemię lniane korzystnie wpływa  na obniżenie cholesterolu we krwi, a ziarna słonecznika korzystnie wpływają na kondycję skóry. Jest to chleb na zakwasie.

SKŁADNIKI: mąka pszenna, naturalny zakwas, ziarna słonecznika, siemię lniane, miód, ziarna sezamu, drożdże, słód jęczmienny.
Ot i cała tajemnica powiedział Krzyś i zajął się spożywaniem posiłku.


Komentarze