Chleb Baltonowski.





    Chleb Baltonowski jest najbardziej popularnym chlebem sprzedawanym w naszych sklepach. Ale jeśli bardzo tego chcecie możecie upiec go w zaciszu swojego domu, zdobywając gotową mieszankę w sklepie internetowym Naturalnie Zdrowe. Mieszanka zawiera tylko naturalne składniki bez żadnych ulepszaczy czy konserwantów.  Mając gotową mieszankę można upiec taki chleb w piekarniku. Nie musicie myśleć już nad proporcjami mąk, wody, ani robić sami zakwasu. Z jednego opakowania wychodzi duży bochen. W smaku jest pyszny i wcale nie nadmuchany z chrupiącą skórką. Poniżej prezentuję skład mieszanki i przepis na własny Chleb Baltonowski. Odwagi Do dzieła.: )

skład mieszanki: mąka pszenna  typ 750 (60%) mąka żytnia typ 720 (25%), naturalny wysuszony zakwas żytni – mąka żytnia, kultura starterowa (13,4%), sól (1,6%).

Składniki:
– woda
– gotowa mieszanka na chleb (500g)
– drożdże świeże lub instant
– foremka.

Jak zrobić chleb Baltonowski?
Zawartość torebki oraz drożdże wsypać do naczynia, wlać 330g wody o temp. 26˚C i przez 20 minut mieszać (robię to rękami). Następnie przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 30 minut. Przełożyć do foremki albo koszyka rozrostowego, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 50-90 minut, aż podwoi swoją objętość (w zależności od temperatury pomieszczenia). Ciasto wstawić do nagrzanego do 220˚C piekarnika i od razu spryskać ciepłą wodą (zaparowanie). Osobiście tego nie robię, bo mi nie wychodzi taka ładna skórka. Smaruję za to wierzch chleba rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka. Wtedy skóra jest intensywnie błyszcząca. Piec chleb przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180-190˚C i piec przez kolejne 30 minut, do zarumienienia. Upieczony chleb studzić na kratce.
Smacznego!

Komentarze