Chleb Baltonowski jest najbardziej
popularnym chlebem sprzedawanym w naszych sklepach. Ale jeśli bardzo tego
chcecie możecie upiec go w zaciszu swojego domu, zdobywając gotową mieszankę w
sklepie internetowym Naturalnie Zdrowe. Mieszanka zawiera tylko naturalne
składniki bez żadnych ulepszaczy czy konserwantów. Mając gotową mieszankę można upiec taki chleb
w piekarniku. Nie musicie myśleć już nad proporcjami mąk, wody,
ani robić sami zakwasu. Z jednego opakowania wychodzi duży bochen. W smaku jest
pyszny i wcale nie nadmuchany z chrupiącą skórką. Poniżej prezentuję skład
mieszanki i przepis na własny Chleb Baltonowski. Odwagi Do dzieła.: )
skład mieszanki:
mąka pszenna typ 750 (60%) mąka żytnia typ 720 (25%), naturalny wysuszony
zakwas żytni – mąka żytnia, kultura starterowa (13,4%), sól (1,6%).
Składniki:
– woda
– gotowa mieszanka na
chleb (500g)
– drożdże świeże lub
instant
– foremka.
Jak zrobić chleb Baltonowski?
Zawartość torebki
oraz drożdże wsypać do naczynia, wlać 330g wody o temp. 26˚C i przez 20 minut
mieszać (robię to rękami). Następnie przykryć ciasto ściereczką i odstawić na
30 minut. Przełożyć do foremki albo koszyka rozrostowego, przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce na 50-90 minut, aż podwoi swoją objętość (w
zależności od temperatury pomieszczenia). Ciasto wstawić do nagrzanego do 220˚C
piekarnika i od razu spryskać ciepłą wodą (zaparowanie). Osobiście tego nie
robię, bo mi nie wychodzi taka ładna skórka. Smaruję za to wierzch chleba rozbełtanym
jajkiem z odrobiną mleka. Wtedy skóra jest intensywnie błyszcząca. Piec chleb
przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180-190˚C i piec przez kolejne
30 minut, do zarumienienia. Upieczony chleb studzić na kratce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz