Tabascowe przekąski na każdą okazje.

  Często jesteśmy zaskoczeni przez kogoś, kto przyjdzie do nas niezapowiedzianie. Jeżeli nie mamy nic z przekąsek to możemy zrobić szybką przekąskę pikantną z tabasco. Jest smaczna i przede wszystkim wyważona w smaku. Jest to coś idealnego, żeby miło zaskoczyć gości. Dlatego zapraszam was do zrobienia tego przepisu. Składniki oraz przygotowanie zamieszczam na dole.
Składniki:
- trzy cebule;
- pomidory z puszki;
- Koncentrat pomidorowy;
- jeden ząbek czosnku;
- sól;
- tabasco;
- cukier;
- trzy szklanki mąki;
- dwa jajka;
- jedna szklanka mleka;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- łyżka oliwy z oliwek;
- dodatkowo ser;
  Przejdźmy do przygotowania naszej pikantnej przekąski. Na początku bierzemy pomidory z puszki i je przekładamy do rondelka wraz z koncentratem pomidorowym. Wystarczy do tego mały słoiczek. Musimy to zagotować. Teraz kroimy cebulę w kostkę. Możemy też ją zmielić w malakserze. Dodajemy do tego pomidory wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i całość zagotowujemy. Doprawiamy to dla smaku solą, tabasco i cukrem. Jak już cebula zmięknie a sos zgęstnieje zdejmujemy z ognia i odstawiamy, żeby nam ostygło. W misce przygotowujemy ciasto. Teraz mieszamy mąkę, jajka, mleko, proszek do pieczenia i oliwę. Doprawiamy szczyptą soli. Wylepiamy gładkie ciasto. Jeżeli będzie za bardzo suche to dodajemy mleko, jeśli jest za bardzo mokre to dodajemy mąki. Jeśli mamy więcej czasu to możemy przykryć i odstawiamy w ciepłe miejsce. Potem bierzemy się za lepienie. Ciasto teraz możemy zrobić na jeden z dwóch przedstawionych w poniższy sposobów. Pierwszy to urywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Na środku układamy sos, możemy posypać serem i zwijamy w rulonik i dzielimy kawałki na około dwa centymetry. Drugie to robimy coś podobnego do łódeczki. Może być około 5 cm na 3 cm. W środku robimy miejsce i wlewamy sos. Możemy na wierzchu ułożyć kawałek sera. Wstawiamy teraz to do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez około kwadrans. Możemy podawać na Ciepło i na zimno. I tak o to mamy pyszne pikantne przekąski.
  Smacznego

Komentarze