Stefanka Miodowa



      Ciasto Stefanka może być  doskonałym ciastem  na zbliżające się imieniny Pani Jadzi, bardzo dobrze się kroi i fajnie wygląda. Smakiem przypomina miodownik.  Lubię kwaśne akcenty w ciastach, dlatego jedną z warstw przełożyłabym dodatkowo powidłami. Należy jednak pamiętać, by upiec ją dzień wcześniej. Zdecydowanie zyskuje na smaku, ciasto mięknie, warstwy się dopełniają i jest pyszne.
Zachęcam do wypróbowania swoich sił podczas pieczenia i zrobienia pysznego  ciasta na prezent. Jeśli jednak brakuje czasu, można zamówić Stefankę w Nowej Piekarni i też będzie super smakowało.
Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 200 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać miód, utrzeć. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać mąkę pszenną przesianą z sodą oczyszczoną, zmiksować. 
Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część ciasta (kolejno, jeśli posiadamy tylko 1 blachę) wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia (jeśli ciasto jest zbyt klejące można je schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować).
Wszystkie 3 części piec na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160ºC. Wyjąć, wystudzić.
Składniki na masę:
  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru (maksymalnie)
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 9 łyżek kaszy manny
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawić i wsypać kaszę, energicznie mieszając. Jeszcze chwilę całość pogotować, do osiągnięcia masy o konsystencji budyniu. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Do kremu można dodać wyciśniętą cytrynę - doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe. Powstały krem podzielić na 2 części.
Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny.
Jeśli ktoś lubi - każdy placek (lub jeden z nich) można posmarować dodatkowo kwaśną marmoladą lub powidłami. Polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej
  • 40 g masła
W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.
Proporcje na polewę czekoladową można dowolnie zwiększyć.
Smacznego :-).

Komentarze