Ciasto Stefanka może
być doskonałym ciastem na zbliżające się imieniny Pani Jadzi, bardzo
dobrze się kroi i fajnie wygląda. Smakiem przypomina miodownik. Lubię kwaśne akcenty w ciastach, dlatego jedną
z warstw przełożyłabym dodatkowo powidłami. Należy jednak pamiętać, by
upiec ją dzień wcześniej. Zdecydowanie zyskuje na smaku, ciasto mięknie,
warstwy się dopełniają i jest pyszne.
Zachęcam do wypróbowania swoich sił podczas pieczenia i
zrobienia pysznego ciasta na prezent.
Jeśli jednak brakuje czasu, można zamówić Stefankę w Nowej Piekarni i też będzie
super smakowało.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 200 g masła
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania
jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać miód, utrzeć. Dodawać jajka, jedno
po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać
mąkę pszenną przesianą z sodą oczyszczoną, zmiksować.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część ciasta
(kolejno, jeśli posiadamy tylko 1 blachę) wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32 x
22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia (jeśli ciasto jest zbyt klejące
można je schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować).
Wszystkie 3 części piec na złoto przez około 15 minut w
temperaturze 160ºC. Wyjąć, wystudzić.
Składniki na masę:
- 1 litr mleka
- 3/4 szklanki cukru (maksymalnie)
- 200 g masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 9 łyżek kaszy manny
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem.
Odstawić i wsypać kaszę, energicznie mieszając. Jeszcze chwilę całość
pogotować, do osiągnięcia masy o konsystencji budyniu. Odstawić i poczekać aż
lekko przestygnie. Do kremu można dodać wyciśniętą cytrynę - doskonale ożywi
smak i nie będzie mdłe. Powstały krem podzielić na 2 części.
Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny.
Jeśli ktoś lubi - każdy placek (lub jeden z nich) można
posmarować dodatkowo kwaśną marmoladą lub powidłami. Polać polewą
czekoladową.
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej
- 40 g masła
W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać
posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do
roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego
zgęstnienia.
Proporcje na polewę czekoladową można dowolnie
zwiększyć.
Smacznego :-).
Komentarze
Prześlij komentarz