Dziś chciałbym
was zaprosić do zrobienia pysznego ciasta, jakim jest stefanka
miodowa z dodatkami dżemu jagodowego oraz grysiku. Przepis
zaczerpnięty od kogoś także nie jest to moje autorskie dzieło.
Tradycyjnie składniki oraz wykonanie zamieszczam poniżej.
Składniki:
Ciasto
- 500 gram mąki pszennej;
- 120 gram cukru pudru;
- 3-4 łyżki miodu płynnego;
- 200 gram masła;
- jedna łyżeczka sody oczyszczonej;
- dwa duże jajka;
- większa szczypta soli;
Krem
- 7-8 łyżek grysiku;
- 600 ml mleka;
- 100 gram cukru kryształ;
- 130 gram masła;
- jedno opakowanie cukru waniliowego;
- 70 gram cukru pudru;
- dżem jagodowy (może również być
jeżynowy);
Pora na przygotowanie naszej stefanki
miodowej. Zacznijmy może od ciasta. Na początku musimy wymieszać
naszą mąkę z cukrem, solą a także sodą. Dodajemy posiekane na
kawałeczki schłodzone masło i to razem siekamy na kruszonkę.
Dodajemy całe jajka oraz miód i musimy to energicznie zagnieść,
do momentu, kiedy powstanie nam gładkie, jednolite, elastyczne
ciasto. Pamiętajmy, że jeżeli ciasto się za bardzo lepi to należy
dodać trochę mąki. Teraz dzielimy ciasto na trzy równe porcje,
owijamy folią oraz wkładamy do lodówki na około 45 minut.
Następnie naszą średnią blachę wykładamy papierem do pieczenia
oraz wypełniamy rozwałkowaną porcją schłodzonego ciasta. To
wszystko pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku
przez około 15 minut, do momentu, kiedy nasze ciasto zrobi się
złote. Wyjmujemy je ostrożnie na kratkę. Z pozostały porcjami
ciasta musimy postępować podobnie. Teraz przejdźmy do naszego
grysiku. W posłodzonym cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym
mleku gotujemy gęsty grysik. Studzimy i schładzamy w lodówce. Czas
na ucieranie miękkiego masła na jasny puszysty krem z cukrem
pudrem. Dodajemy do tego stopniowo grysik po łyżce stale miksując
do momentu, kiedy masa będzie jednolita. Teraz ostatnia część,
czyli czas na zrobienie naszych warstw. W blaszce układamy spodnią
warstwę ciasta, smarujemy je lekko ogrzanym miękkim dżemem
jagodowym, na wierzchu wykładamy cienką warstwę kremu grysikowego
oraz nakrywamy drugim plackiem. Musimy tą czynność powtarzać i
kolejne czynności do momentu ostatniego placka. Naszą górną czy
też wierzchnią warstwę musi stanowić krem grysikowy. Kiedy naszą
stefankę miodową mamy już gotową to owijamy ją w papier do
pieczenia, wkładamy do lodówki i zostawiamy na około jednego,
ewentualnie dwóch dni, żeby nam dobrze zmiękło. Mogę tylko
życzyć pysznej stefanki miodowej z tak wspaniałymi dodatkami,
jakimi są dżem jagodowy oraz grysik.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz