Serowe mini pączki

Jest taki dzień w roku, w trakcie którego tematem numer jeden są pączki. Tym dniem jest oczywiście tłusty czwartek – dzień, w którym, według tradycji, przymyka się oko na owiane złą sławą kalorie. W tym dniu cukiernie i piekarnie prześcigając się w pomysłowości, przysparzają nam sporego bólu głowy będącego efektem mocno rozszerzonej oferty. Bo oprócz tradycyjnego pączka z marmoladą w pudrze, możemy odnaleźć takie rarytasy jak: pączek z kukułką, pączek z pomarańczą, pączek z toffi, pączek z bitą śmietaną lub mini pączki. Również my sami w naszych domach korzystamy z zasobów książek, gazet oraz internetu i tworzymy własne odmiany tej jedynej w swoim rodzaju słodkości. Poniżej prezentuję krótki przepis na serowe mini pączki odnaleziony w jednej z dawnych gazet.

Składniki:
240 g mąki, 150 g zmielonego twarogu, 60 g cukru, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżki cukru pudru, olej do smażenia

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z sodą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko, twaróg i zagnieść ciasto - powinno być dość gęste i odrobinę klejące. Z tak przygotowanego ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
W rondlu rozgrzać olej. Kiedy będzie odpowiednio gorący, zmniejszyć ogień i smażyć paczki na złoty kolor. Usmażone pączki wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Przepisy na mini pączki pojawiały się już na tutejszym blogu. Warto wybrać któryś z nich i pokusić się o ich przygotowanie. I nie musi to być tylko w tłusty czwartek.

Komentarze