Jest taki dzień w roku, w trakcie którego tematem
numer jeden są pączki. Tym dniem jest oczywiście tłusty czwartek – dzień, w
którym, według tradycji, przymyka się oko na owiane złą sławą kalorie. W tym
dniu cukiernie i piekarnie prześcigając się w pomysłowości, przysparzają nam
sporego bólu głowy będącego efektem mocno rozszerzonej oferty. Bo oprócz tradycyjnego
pączka z marmoladą w pudrze, możemy odnaleźć takie rarytasy jak: pączek z
kukułką, pączek z pomarańczą, pączek z toffi, pączek z bitą śmietaną lub
mini pączki. Również my sami w naszych domach korzystamy z zasobów
książek, gazet oraz internetu i tworzymy własne odmiany tej jedynej w swoim
rodzaju słodkości. Poniżej prezentuję krótki przepis na serowe mini pączki
odnaleziony w jednej z dawnych gazet.
Składniki:
240 g mąki, 150 g zmielonego twarogu, 60 g cukru, 1 jajko, 1 opakowanie
cukru waniliowego, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżki cukru
pudru, olej do smażenia
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z sodą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko, twaróg i
zagnieść ciasto - powinno być dość gęste i odrobinę klejące. Z tak
przygotowanego ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
W rondlu rozgrzać olej. Kiedy będzie odpowiednio gorący, zmniejszyć ogień
i smażyć paczki na złoty kolor. Usmażone pączki wyjmować łyżką cedzakową na
papierowy ręcznik i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Przepisy na mini
pączki pojawiały się już na tutejszym blogu. Warto wybrać któryś z nich i pokusić
się o ich przygotowanie. I nie musi to być tylko w tłusty czwartek.
Komentarze
Prześlij komentarz