Jedną z propozycji Nowej Piekarni z
Łukowa jest chleb kanapkowy. Jest to chleb z mąki żytniej i
pszennej na zakwasie i drożdżach, z dodatkiem maślanki i otrębów pszennych.
Chleb kanapkowy możemy również upiec we własnym domu, korzystając z przepisów
udostępnionych na tutejszym blogu. Można tu odnaleźć przepisy na chleb
kanapkowy, na chleby z mąki żytniej, pszennej i na maślance. Poniżej zaś prezentuję
przepis na chleb z mąki pszennej z dodatkiem miodu, który również może stać się
takim chlebem kanapkowym. Chleb z poniższego przepisu sprawdzi się idealnie
na kanapki z białym serem i odrobiną dżemu.
Składniki:
100 g drożdży, 1/2 szklanki ciepłej wody, 1 szklanka
wrzącej wody, 4 łyżki miodu, 1,5 kg mąki pszennej typ 650, 3/4 szklanki letniej
wody, 2,5 łyżeczki soli, 4 łyżki roztopionego masła, tłuszcz do wysmarowania
form
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody i
odstawić na 5 minut. Miód rozpuścić we wrzącej wodzie w naczyniu do wyrabiania
ciasta. Odstawić do ostygnięcia. Dodać rozpuszczone drożdże i 500 g mąki,
wymieszać łyżką. Naczynie z ciastem ustawić na garnku z wrzącą wodą, aby
wyrosło i podwoiło swoją objętość. Następnie krótko zagnieść, dodać 3/4
szklanki osolonej wody, połowę masła i resztę mąki. Ciasto dokładnie wyrobić,
przełożyć do natłuszczonego naczynia i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto
podwoi objętość, zagnieść je i włożyć do dwóch natłuszczonych form. Przykryć
ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy środek ciasta osiągnie
wierzchołek formy, posmarować resztą masła i piec 35 – 40 minut w temperaturze 180
– 200 stopni.
Domowe
pieczenia chleba pozwala nam na szereg modyfikacji, które możemy dobierać
według własnych potrzeb. Przepisów na chleb jest dziś mnóstwo i warto pokusić
się o wypróbowanie któregoś z nich i stworzyć własny chleb kanapkowy.
Komentarze
Prześlij komentarz