Pszenny chleb kanapkowy

Jedną z propozycji Nowej Piekarni z Łukowa jest chleb kanapkowy. Jest to chleb z mąki żytniej i pszennej na zakwasie i drożdżach, z dodatkiem maślanki i otrębów pszennych. Chleb kanapkowy możemy również upiec we własnym domu, korzystając z przepisów udostępnionych na tutejszym blogu. Można tu odnaleźć przepisy na chleb kanapkowy, na chleby z mąki żytniej, pszennej i na maślance. Poniżej zaś prezentuję przepis na chleb z mąki pszennej z dodatkiem miodu, który również może stać się takim chlebem kanapkowym. Chleb z poniższego przepisu sprawdzi się idealnie na kanapki z białym serem i odrobiną dżemu.

Składniki:
100 g drożdży, 1/2 szklanki ciepłej wody, 1 szklanka wrzącej wody, 4 łyżki miodu, 1,5 kg mąki pszennej typ 650, 3/4 szklanki letniej wody, 2,5 łyżeczki soli, 4 łyżki roztopionego masła, tłuszcz do wysmarowania form

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody i odstawić na 5 minut. Miód rozpuścić we wrzącej wodzie w naczyniu do wyrabiania ciasta. Odstawić do ostygnięcia. Dodać rozpuszczone drożdże i 500 g mąki, wymieszać łyżką. Naczynie z ciastem ustawić na garnku z wrzącą wodą, aby wyrosło i podwoiło swoją objętość. Następnie krótko zagnieść, dodać 3/4 szklanki osolonej wody, połowę masła i resztę mąki. Ciasto dokładnie wyrobić, przełożyć do natłuszczonego naczynia i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieść je i włożyć do dwóch natłuszczonych form. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy środek ciasta osiągnie wierzchołek formy, posmarować resztą masła i piec 35 – 40 minut w temperaturze 180 – 200 stopni.

Domowe pieczenia chleba pozwala nam na szereg modyfikacji, które możemy dobierać według własnych potrzeb. Przepisów na chleb jest dziś mnóstwo i warto pokusić się o wypróbowanie któregoś z nich i stworzyć własny chleb kanapkowy.

Komentarze