Przekąska pikantna

W poprzednich postach było o bułce drożdżowej ślimak w wersji ze słodkim nadzieniem. Dziś prezentuję drożdżówkę ślimak w formie przekąski pikantnej, która przypomina nieco cebularza, a którą możemy przygotować na wiele okazji. Bułka drożdżowa ślimak, przekąska pikantna i cebularz to także trzy osobne produkty będące w ofercie Nowej Piekarni z Łukowa.

Składniki na ciasto:
300 g mąki, 15 g świeżych drożdży, 1,5 łyżeczki cukru, 1 szklanka gorącej wody, 1 łyżeczka soli ziołowej, 75 g masła lekko solonego (1 łyżka masła do ciasta, pozostała ilość do roztopienia), 1 jajko
Składniki na nadzienie:
6 cebul, płatki chilli

Wykonanie:
Do kubka pokruszyć drożdże, wymieszać z cukrem i wodą. Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Do dużej miski wsypać mąkę i sól. Dodać 1 łyżkę masła, rozkłócone jajko i wyrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać do powstania miękkiego i elastycznego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
W tym czasie obrać cebulę i posiekać na drobno. Pozostałą część masła rozgrzać na patelni i wrzucić cebulę. Smażyć do miękkości i doprawić płatkami chilli.
Na oprószoną mąką stolnicę przełożyć wyrośnięte ciasto. Po rozwałkowaniu ciasta na prostokąt rozłożyć na nim cebulę. Ciasto zwinąć w rulon. Następnie pokroić je na talarki i ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, tym razem na 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Piec 25 minut do zrumienienia.

Przekąska pikantna rodem z Nowej Piekarni to połączenie ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, cebulą, pieczarkami i pomidorami. Niezależnie od tego w jakiej formie taką przekąskę przygotujemy, będzie to idealna przystawka zarówno podczas imprez jak i bardziej spokojnych rodzinnych spotkań.

Komentarze