W poprzednich postach było o bułce drożdżowej ślimak w
wersji ze słodkim nadzieniem. Dziś prezentuję drożdżówkę ślimak w formie
przekąski pikantnej, która przypomina nieco cebularza, a którą możemy przygotować
na wiele okazji. Bułka drożdżowa ślimak, przekąska pikantna i cebularz to
także trzy osobne produkty będące w ofercie Nowej Piekarni z Łukowa.
Składniki na ciasto:
300 g mąki, 15 g świeżych drożdży, 1,5 łyżeczki cukru, 1 szklanka gorącej
wody, 1 łyżeczka soli ziołowej, 75 g masła lekko solonego (1 łyżka masła do
ciasta, pozostała ilość do roztopienia), 1 jajko
Składniki na nadzienie:
6 cebul, płatki chilli
Wykonanie:
Do kubka pokruszyć drożdże, wymieszać z cukrem i wodą. Odstawić do
wyrośnięcia na 10 minut. Do dużej miski wsypać mąkę i sól. Dodać 1 łyżkę masła,
rozkłócone jajko i wyrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać do
powstania miękkiego i elastycznego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
W tym czasie obrać cebulę i posiekać na drobno. Pozostałą część masła
rozgrzać na patelni i wrzucić cebulę. Smażyć do miękkości i doprawić
płatkami chilli.
Na oprószoną mąką stolnicę przełożyć wyrośnięte ciasto. Po rozwałkowaniu
ciasta na prostokąt rozłożyć na nim cebulę. Ciasto zwinąć w rulon. Następnie
pokroić je na talarki i ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia, tym razem na 20 minut. W tym czasie rozgrzać
piekarnik do temperatury 180 stopni. Piec 25 minut do zrumienienia.
Przekąska
pikantna rodem z Nowej Piekarni to połączenie ciasta drożdżowego z sosem
pomidorowym, cebulą, pieczarkami i pomidorami. Niezależnie od tego w jakiej
formie taką przekąskę przygotujemy, będzie to idealna przystawka zarówno podczas
imprez jak i bardziej spokojnych rodzinnych spotkań.
Komentarze
Prześlij komentarz