Anglia jest krajem, w którym torty cieszą się ogromną
popularnością. Tort angielski ma jednak inny wygląd niż nasze polskie torty i niekiedy
przypomina mi kapelusz pokryty woskiem i ozdobami. Tort angielski to
połączenie pysznego ciasta, kremu i cukrowej masy plastycznej lub masy
marcepanowej, która tworzy charakterystyczną skorupkę wokół ciasta. Torty te są
również bogato zdobione różnymi dodatkami. Poniżej prezentuję prosty przepis na
tort w stylu angielskim.
Składniki:
3 gotowe blaty biszkoptowe
Krem:
4 jajka, 1,5 szklanki cukru, 2 kostki masła, szczypta soli, 50 ml wódki,
1 cukier waniliowy (duże opakowanie), 200 g czekolady białej lub deserowej
Dekoracja:
500 g masy cukrowej białej, 200 g masy cukrowej czerwonej, czekoladowe ziarenka
kawy, róża z masy cukrowej
Wykonanie:
Krążki biszkoptowe skropić wódką.
Przygotować krem. Jajka ubić w kąpieli wodnej z cukrami i solą do
białości. Odstawić do wystudzenia. Czekoladę rozpuścić. Masło utrzeć, dodać do
niego czekoladę, masę jajeczną i wódkę. Całość wymieszać.
Część kremu odłożyć. Pozostałym kremem przełożyć biszkopty oraz cienko
posmarować wierzch i boki.
Obie masy cukrowe rozwałkować. Białą masą przykryć tort, odcinając jej
nadmiar. Z czerwonej masy wyciąć paski i ułożyć je tak, aby powstało osiem
ćwiartek tortu. Na jego środku umieścić czerwoną różę z masy cukrowej. Tort
udekorować ziarenkami kawy. Pozostałą ilość kremu przełożyć do szprycy i
wyciskać go wokół tortu, tworząc ozdobne rozety.
Tort angielski z powyższego przepisu jest dość szybki
i niezbyt skomplikowany w wykonaniu. Dlatego warto go wypróbować i być może
będzie to u niektórych początek przygody z takimi tortami.
Komentarze
Prześlij komentarz