Prosty tort w stylu angielskim

Anglia jest krajem, w którym torty cieszą się ogromną popularnością. Tort angielski ma jednak inny wygląd niż nasze polskie torty i niekiedy przypomina mi kapelusz pokryty woskiem i ozdobami. Tort angielski to połączenie pysznego ciasta, kremu i cukrowej masy plastycznej lub masy marcepanowej, która tworzy charakterystyczną skorupkę wokół ciasta. Torty te są również bogato zdobione różnymi dodatkami. Poniżej prezentuję prosty przepis na tort w stylu angielskim.

Składniki:
3 gotowe blaty biszkoptowe
Krem:
4 jajka, 1,5 szklanki cukru, 2 kostki masła, szczypta soli, 50 ml wódki, 1 cukier waniliowy (duże opakowanie), 200 g czekolady białej lub deserowej
Dekoracja:
500 g masy cukrowej białej, 200 g masy cukrowej czerwonej, czekoladowe ziarenka kawy, róża z masy cukrowej

Wykonanie:
Krążki biszkoptowe skropić wódką.
Przygotować krem. Jajka ubić w kąpieli wodnej z cukrami i solą do białości. Odstawić do wystudzenia. Czekoladę rozpuścić. Masło utrzeć, dodać do niego czekoladę, masę jajeczną i wódkę. Całość wymieszać.
Część kremu odłożyć. Pozostałym kremem przełożyć biszkopty oraz cienko posmarować wierzch i boki.
Obie masy cukrowe rozwałkować. Białą masą przykryć tort, odcinając jej nadmiar. Z czerwonej masy wyciąć paski i ułożyć je tak, aby powstało osiem ćwiartek tortu. Na jego środku umieścić czerwoną różę z masy cukrowej. Tort udekorować ziarenkami kawy. Pozostałą ilość kremu przełożyć do szprycy i wyciskać go wokół tortu, tworząc ozdobne rozety.

Tort angielski z powyższego przepisu jest dość szybki i niezbyt skomplikowany w wykonaniu. Dlatego warto go wypróbować i być może będzie to u niektórych początek przygody z takimi tortami.

Komentarze