Nie ma to jak zrobić pyszne ciasto.
Takim jest ciastem stefanka miodowo-chałwowa. Można powiedzieć, że
to raj dla łasuchów. Ciasto jest jeszcze lepsze na drugi dzień, o
ile wytrzyma do tego dnia. Poniżej tradycyjnie zamieszczam składniki
oraz, krok po kroku, jak przygotować naszą stefankę
miodowo-chałwową.
Składniki:
Ciasto
- 45 dag pszennej mąki;
- 15 dag cukru pudru;
- 22 dag margaryny;
- 2 jajka;
- półtorej łyżeczki sody;
- 6 łyżek miodu;
Krem
- 3 śmietankowe budynie;
- 0.75 szklanki cukru kryształu;
- 0.75 litra mleka;
- 2 cukry waniliowe;
- 15 dag masła;
Pomada
- 20 dag masła;
- 20 dag chałwy waniliowej;
Przechodzimy do wykonania ciasta do
stefanki miodowo-chałwowej. Na początku przesiewamy przez stolnicę
mąkę, cukier puder oraz sodę i dodajemy schłodzoną margarynę.
Musimy to dobrze posiekać z sypkimi składnikami. Potem dodajemy
pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy
części, rozwałkowujemy je i pieczemy trzy rumiane placki. Placki
pieczemy w temperaturze 180 stopnia Celsjusza przez około kwadrans.
Pora na wykonanie kremu do naszej stefanki miodowo-chałwowej.
Gotujemy budynie z cukrem na mleku. Do gorącego budyniu dodajemy
masło i to musimy wymieszać do momentu, kiedy składniki się
dobrze połączą. Taki ciepły budyń wykładamy równo na
upieczonym i wystudzonym placku. Przykrywamy drugim plackiem. Trzeba
to teraz wystudzić i przygotować pomadę. Ostatni etap to wykonanie
pomady. Ucieramy masło, żeby powstał nam puch. Jak mamy utarte
masło to dodajemy stopniowo pokruszoną chałwę oraz dobrze ją
ucieramy. Masę wykładamy na wystudzone przełożone kremem ciasto i
przykrywamy trzecim plackiem. Teraz trzeba udekorować ciasto polewą
czekoladową, można też posypać orzeszkami. I tymi o to, trzema
etapami, mamy sfefankę miodowo-chałwową.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz