Chociaż sezon truskawkowy już się
skończył, to nic nie stoi nam na przeszkodzie, żeby zrobić je w
pierogach z owocami truskawek. Sam osobiście lubię pierogi z
owocami, gdyż mamy wielkie pole do popisu, jeżeli chodzi o
różnorodność owoców w naszych pierogach z owocami. Poniżej
zamieszczam składniki oraz przepis na te właśnie pierogi z owocami
truskawek. Nie potrzebujemy dużo czasu do ich zrobienia, coś około
45 minut. Zapraszam.
Składniki:
- trzy szklanki mąki pszennej;
- jedna szklanka gorącej wody;
- szczypta soli;
- około pół kilograma truskawek;
Dodatkowo:
- śmietana z cukrem do podania;
Przejdźmy do przygotowania. Na
początek trzeba do miski wsypać mąkę, dodać gorącą wodę,
trzeba pamiętać, żeby była ona prawie wrząca. Do naszej wody
wsypujemy szczyptę soli. Trzeba trochę to mieszać, a następnie
przełożyć na blat i energicznie zagnieść. Nasze ciasto
zagniatamy do momentu, aż będzie jednolite. Potem kroimy truskawki
na mniejsze kawałki. Ciasto musimy podzielić na mniejsze części.
Nieużywane w danej chwili możemy położyć pod ściereczką lub
zawinąć w folię, żeby nie obeschło. Naszą jedną część
pamiętajmy, żeby wałkować. Nie trzeba dzielić na części, ale
ciasta jest dużo i uważam, że mniejszy kawałek prościej jest
rozwałkować, żeby był cienki. Często się to dzieli na 2 lub 3
części. W rozwałkowanym cienko cieście wycinamy kółka szklanką.
Na każde nasze kółko kładziemy truskawki, zlepiamy brzegi kółka
i robimy falbanki, czyli po prostu je sklejamy palcami po bokach.
Pierogi, które będą czekać na ugotowanie, możemy trzymać na
blacie posypanym mąką. Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy
partiami pierogi. Gotujemy je do momentu, aż wypłyną, a nasza woda
zawrze ponownie. Czas, po jakim będą gotowe to około 6 minut.
Pierogi możemy podawać polane śmietaną i cukrem albo po prostu
postawić śmietanę i cukier z boku i niech każdy indywidualnie to
zrobi. No i mamy pierogi z owocami truskawek.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz