Mięso
jest źródłem kwasów nasyconych, dlatego warto zadbać o to żeby w naszym
organizmie znalazły się produkty pochodzenia roślinnego dostarczające nam witamin,
kwasów nienasyconych i innych składników odżywczych tak ważnych do pracy serca
i układu trawiennego. Dlatego bardzo polecam żeby łączyć pierogi z mięsem z
innymi produktami pochodzenia roślinnego, które spożywając wspomagają nasz organizm.
Soczewica z mięsem może być bardzo smaczną i pikantną przekąską. Takie i inne
dania znajdziesz tylko w Nowej Piekarni. Polecam😊
Warto do pierogów z mięsem dołożyć także
soczewicę bo jest pomocna w leczeniu
anemii (niedokrwistości) - zarówno tej będącej konsekwencją niedoboru żelaza,
jak i kwasu foliowego i witaminy B12.
Soczewica zawiera bowiem w sporych ilościach
żelazo i kwas foliowy, które sprzyjają
tworzeniu się czerwonych krwinek i podnoszą poziom hemoglobiny.
Soczewica
ma niski indeks glikemiczny. Wszystko dlatego, że w jej skład wchodzą głównie
węglowodany złożone (na 20,13 g węglowodanów, tylko 1, 80 to cukry proste).
Ponadto soczewica jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W
związku z tym mogą ją spożywać cukrzycy.
Jedzenia
soczewicy powinny unikać osoby mające problemy z układem pokarmowym, ponieważ
powoduje wzdęcia i nadmierną fermentację w jelitach. Dochodzi więc do
zwiększenia produkcji gazów w jelicie grubym i nieprzyjemnych dolegliwości ze
strony układu pokarmowego.
Soczewicę
należy solić dopiero pod koniec gotowania (około 10 minut przed jego
zakończeniem) z dwóch powodów. Późniejsze solenie zapobiegnie stwardnieniu
ziaren (co wpłynie na walory smakowe) i utracie białka.
Pierogi z mięsem i soczewicą.
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- mocno ciepła woda (tyle ile wchłonie ciasto)
farsz:
- 1,5 szklanki soczewicy zielonej
- Mięso ugotowane z wywaru/rosołu (kurczak, indyk, wołowina - najlepiej wszystkiego po trochu)
- 2 cebule
- sól, pieprz, tymianek, cubrica zielona (opcjonalnie), czosnek (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Mąkę przesianą włożyć do melaksera lub pozostawić na stolnicy następnie dodaj do niej sól i olej i wyrabiaj powoli dodając wodę. Wodę dodawałam do momentu aż ciasto było zwarte i elastyczne i stanowiło jedną całość. Wyjęłam kulkę ciasta z melaksera, przykryłam lnianą ściereczką aby nie wyschło i zajęłam się przygotowywaniem farszu.
Ugotować soczewicę do miękkości, pod koniec posolić. Cebulę obrać i zrumienić na oliwie
Mąkę przesianą włożyć do melaksera lub pozostawić na stolnicy następnie dodaj do niej sól i olej i wyrabiaj powoli dodając wodę. Wodę dodawałam do momentu aż ciasto było zwarte i elastyczne i stanowiło jedną całość. Wyjęłam kulkę ciasta z melaksera, przykryłam lnianą ściereczką aby nie wyschło i zajęłam się przygotowywaniem farszu.
Ugotować soczewicę do miękkości, pod koniec posolić. Cebulę obrać i zrumienić na oliwie
Jeśli zdecydujecie
się na dodanie czosnku to część cebuli odłożyć, a część nadal przysmażać
dodając posiekany czosnek. – Ta część z czosnkiem będzie do farszu, a ta część
odłożona do posypania ugotowanych pierożków.
Przestudzone mięso z rosołu/wywaru zmielić w maszynce do
mielenia mięsa, następnie zmielić wystudzoną soczewicę i cebulkę.
Dodać ulubione przyprawy i dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wykrawać z niego kółka, nakładać na
kółko farsz, złożyć na pół i starannie posklejać brzegi aby przy gotowaniu
pieróg się nie otworzył i farsz z niego nie wypłynął.
Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 3 – 5 min.
Od wypłynięcia pierogów na powierzchnię garnka.
Podawać ze zrumienioną cebulką. Smacznego😊
Komentarze
Prześlij komentarz