Pierogi z mięsem i soczewicą



      Mięso jest źródłem kwasów nasyconych, dlatego warto zadbać o to żeby w naszym organizmie znalazły się produkty pochodzenia roślinnego dostarczające nam witamin, kwasów nienasyconych i innych składników odżywczych tak ważnych do pracy serca i układu trawiennego. Dlatego bardzo polecam żeby łączyć pierogi z mięsem z innymi produktami pochodzenia roślinnego, które spożywając wspomagają nasz organizm. Soczewica z mięsem może być bardzo smaczną i pikantną przekąską. Takie i inne dania znajdziesz tylko w Nowej Piekarni. Polecam😊
 
      Warto do pierogów z mięsem dołożyć także soczewicę bo  jest pomocna w leczeniu anemii (niedokrwistości) - zarówno tej będącej konsekwencją niedoboru żelaza, jak i kwasu foliowego i witaminy B12.
  Soczewica zawiera bowiem w sporych ilościach żelazo i kwas foliowy,  które sprzyjają tworzeniu się czerwonych krwinek i podnoszą poziom hemoglobiny.

     Soczewica ma niski indeks glikemiczny. Wszystko dlatego, że w jej skład wchodzą głównie węglowodany złożone (na 20,13 g węglowodanów, tylko 1, 80 to cukry proste). Ponadto soczewica jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym mogą ją spożywać cukrzycy.

     Jedzenia soczewicy powinny unikać osoby mające problemy z układem pokarmowym, ponieważ powoduje wzdęcia i nadmierną fermentację w jelitach. Dochodzi więc do zwiększenia produkcji gazów w jelicie grubym i nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

     Soczewicę należy solić dopiero pod koniec gotowania (około 10 minut przed jego zakończeniem) z dwóch powodów. Późniejsze solenie zapobiegnie stwardnieniu ziaren (co wpłynie na walory smakowe) i utracie białka.

Pierogi z mięsem i soczewicą.
ciasto:
  • 2 szklanki  mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • mocno ciepła woda  (tyle ile wchłonie ciasto)
farsz:
  • 1,5 szklanki soczewicy zielonej
  • Mięso ugotowane z wywaru/rosołu (kurczak, indyk, wołowina - najlepiej wszystkiego po trochu)
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, tymianek, cubrica zielona (opcjonalnie), czosnek (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Mąkę przesianą włożyć do melaksera lub pozostawić na stolnicy następnie dodaj do niej sól i olej i wyrabiaj powoli dodając wodę. Wodę dodawałam do momentu aż ciasto było zwarte i elastyczne i stanowiło jedną całość. Wyjęłam kulkę ciasta z melaksera, przykryłam lnianą ściereczką aby nie wyschło i zajęłam się przygotowywaniem farszu.

Ugotować soczewicę do miękkości, pod koniec posolić. Cebulę obrać i zrumienić na oliwie

 Jeśli zdecydujecie się na dodanie czosnku to część cebuli odłożyć, a część nadal przysmażać dodając posiekany czosnek. – Ta część z czosnkiem będzie do farszu, a ta część odłożona do posypania ugotowanych pierożków.
Przestudzone mięso z rosołu/wywaru zmielić w maszynce do mielenia mięsa, następnie zmielić wystudzoną soczewicę i  cebulkę.
Dodać ulubione przyprawy i dokładnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować, wykrawać z niego kółka, nakładać na kółko farsz, złożyć na pół i starannie posklejać brzegi aby przy gotowaniu pieróg się nie otworzył i farsz z niego nie wypłynął.

Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 3 – 5 min. Od wypłynięcia pierogów na powierzchnię garnka.
Podawać ze zrumienioną cebulką. Smacznego😊

Komentarze