Pierogi z mięsem i soczewicą na dobry obiad

Dziś pora na coś bardzo treściwego. Będą to pierogi z mięsem i soczewicą, które są również popularnym i chętnie kupowanym produktem Nowej Piekarni z Łukowa. Pierogi z mięsem i soczewicą dostarczą nam potrzebnej energii na dalszy dzień. Są też bardzo smaczne i niczym nie ustępują pierogom ruskim, z kapustą i przedstawianym na tutejszym blogu pierogom z owocami. Przepis poniżej.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki, szczypta soli, 1 szklanka wody, 1,5 łyżki roztopionego masła
Składniki na farsz:
400 g karkówki, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 małego selera, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, pieprze, sól, liść laurowy, ziele angielskie, 1 jajko, 100 g ugotowanej zielonej soczewicy

Wykonanie:
Soczewicę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Mięso opłukać i zalać wodą. Dodać do niego marchew, pietruszkę, seler, 1 cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Mięso gotować na wolnym ogniu do miękkości przez około 1,5 godziny. Ugotowane mięso ostudzić, pokroić na mniejsze kawałki i zemleć razem z marchewką. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek i poddusić. Dodać do mięsa, następnie dołożyć ugotowaną soczewicę. Przyprawić solą i pieprzem, wbić jajko i całość dokładnie wymieszać.
Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać z odrobiną soli. W środku zrobić dołek i wlać w niego wodę z roztopionym masłem. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Na oprószonej mąką stolnicy cienko rozwałkować ciasto. Szklanką wyciąć krążki, nałożyć na nie farsz i zlepić brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

O walorach zdrowotnych i odżywczych oraz o zastosowaniu soczewicy można się dowiedzieć czytając bloga Nowej Piekarni z Łukowa. Dlatego warto pokusić się o przygotowanie pierogów z mięsem i soczewicą, by wyrobić sobie własną opinię na temat tej rośliny.

Komentarze