Pierogi z jagodami.

  Dzisiaj chciałbym zaproponować wam kolejne pierogi z owocami. Tym razem z jagodami. Te pierogi dość często pojawiają u nas na stole. A sezon na jagody jak dobrze wiemy, to już trwa, dlatego dzisiaj pierogi z owocami jakimi są jagody, chciałbym wam zaproponować. Sam osobiście lubię pierogi z owocami, gdyż mamy wielkie pole do popisu, jeżeli chodzi o różnorodność owoców w naszych pierogach z owocami. Poniżej zamieszczam składniki oraz przepis na te właśnie pierogi z owocami jagód. Robi się je dosłownie tak samo jak pierogi z owocami truskawek, tylko zamiast truskawek dajemy jagody. Też nie potrzebujemy dużo czasu do ich zrobienia, coś około 45 minut. Zapraszam.
Składniki:
- trzy szklanki mąki pszennej;
- jedna szklanka gorącej wody;
- szczypta soli;
- około pół kilograma jagód (mogą być mrożone, w okresie zimowym nadają się idealnie do m.in. pierogów);
Dodatkowo:
- śmietana z cukrem do podania;
  Przejdźmy do przygotowania. Na początek trzeba do miski wsypać mąkę, dodać gorącą wodę, trzeba pamiętać, żeby była ona prawie wrząca. Do naszej wody wsypujemy szczyptę soli. Trzeba trochę to mieszać, a następnie przełożyć na blat i energicznie zagnieść. Nasze ciasto zagniatamy do momentu, aż będzie jednolite. Ciasto musimy podzielić na mniejsze części. Nieużywane w danej chwili możemy położyć pod ściereczką lub zawinąć w folię, żeby nie obeschło. Naszą jedną część pamiętajmy, żeby wałkować. Nie trzeba dzielić na części, ale ciasta jest dużo i uważam, że mniejszy kawałek prościej jest rozwałkować, żeby był cienki. Często się to dzieli na 2 lub 3 części. W rozwałkowanym cienko cieście wycinamy kółka szklanką. Na każde nasze kółko kładziemy jagody, zlepiamy brzegi kółka i robimy falbanki, czyli po prostu je sklejamy palcami po bokach. Pierogi, które będą czekać na ugotowanie, możemy trzymać na blacie posypanym mąką. Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy je do momentu, aż wypłyną, a nasza woda zawrze ponownie. Czas, po jakim będą gotowe to około 6 minut. Pierogi możemy podawać polane śmietaną i cukrem albo po prostu postawić śmietanę i cukier z boku i niech każdy indywidualnie to zrobi. No i mamy pierogi z owocami jagód.
  Smacznego!



Komentarze