Dzisiaj chciałbym zaproponować wam
kolejne pierogi z owocami. Tym razem z jagodami. Te pierogi dość
często pojawiają u nas na stole. A sezon na jagody jak dobrze
wiemy, to już trwa, dlatego dzisiaj pierogi z owocami jakimi są
jagody, chciałbym wam zaproponować. Sam osobiście lubię pierogi z
owocami, gdyż mamy wielkie pole do popisu, jeżeli chodzi o
różnorodność owoców w naszych pierogach z owocami. Poniżej
zamieszczam składniki oraz przepis na te właśnie pierogi z owocami
jagód. Robi się je dosłownie tak samo jak pierogi z owocami
truskawek, tylko zamiast truskawek dajemy jagody. Też nie
potrzebujemy dużo czasu do ich zrobienia, coś około 45 minut.
Zapraszam.
Składniki:
- trzy szklanki mąki pszennej;
- jedna szklanka gorącej wody;
- szczypta soli;
- około pół kilograma jagód (mogą
być mrożone, w okresie zimowym nadają się idealnie do m.in.
pierogów);
Dodatkowo:
- śmietana z cukrem do podania;
Przejdźmy do
przygotowania. Na początek trzeba do miski wsypać mąkę, dodać
gorącą wodę, trzeba pamiętać, żeby była ona prawie wrząca. Do
naszej wody wsypujemy szczyptę soli. Trzeba trochę to mieszać, a
następnie przełożyć na blat i energicznie zagnieść. Nasze
ciasto zagniatamy do momentu, aż będzie jednolite. Ciasto musimy
podzielić na mniejsze części. Nieużywane w danej chwili możemy
położyć pod ściereczką lub zawinąć w folię, żeby nie
obeschło. Naszą jedną część pamiętajmy, żeby wałkować. Nie
trzeba dzielić na części, ale ciasta jest dużo i uważam, że
mniejszy kawałek prościej jest rozwałkować, żeby był cienki.
Często się to dzieli na 2 lub 3 części. W rozwałkowanym cienko
cieście wycinamy kółka szklanką. Na każde nasze kółko
kładziemy jagody, zlepiamy brzegi kółka i robimy falbanki, czyli
po prostu je sklejamy palcami po bokach. Pierogi, które będą
czekać na ugotowanie, możemy trzymać na blacie posypanym mąką.
Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy je do
momentu, aż wypłyną, a nasza woda zawrze ponownie. Czas, po jakim
będą gotowe to około 6 minut. Pierogi możemy podawać polane
śmietaną i cukrem albo po prostu postawić śmietanę i cukier z
boku i niech każdy indywidualnie to zrobi. No i mamy pierogi z
owocami jagód.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz