Pierogi, jak twierdzą ich miłośnicy, to najlepsza
potrawa na świecie. Zgadzam się w pełni z tym stwierdzeniem i nie ma dla
mnie znaczenia jaki rodzaj farszu jest ulokowany w tym charakterystycznym
cieście. Mogą to być pierogi ruskie lub z kapustą. Mogą to być pierogi z mięsem
i soczewicą, mogą też być pierogi z owocami, których to mamy pod
dostatkiem. A skoro o pierogach z owocami mowa, to poniżej prezentuję przepis
na pierogi z jabłkami. Z podanych składników wyjdzie nam 4 porcje
pożywienia.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki, 1 jajko, 1 szklanka ciepłej wody, odrobina soli, 2 – 3 łyżki
oleju
Składniki na nadzienie:
2 kg jabłek pokrojonych w grubą kostkę, 40 g śmietany, 4 łyżki cukru, szczypta
cynamonu
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę i wymieszać z odrobiną soli. Wbić jajko, wlać ciepłą
wodę i olej. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście
minut. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Za pomocą szklanki
wykroić krążki.
Pokrojone w kostkę jabłka nałożyć na krążki ciasta. Każdy krążek złożyć
na pół i dokładnie skleić brzegi.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Wrzucić pierogi i gotować je
przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Po ugotowaniu
wyjąć łyżką cedzakową.
Pierogi wyłożyć na talerze, polać śmietaną i posypać cukrem oraz odrobiną
cynamonu. Można je również podawać z roztopionym masłem i cukrem.
Pierogi z
owocami to proste i smaczne danie. Na blogu Nowej Piekarni z Łukowa można
odnaleźć kilka przepisów na pierogi z różnymi owocami. Warto któryś z nich wybrać
i przygotować smaczny i niedrogi posiłek.
Komentarze
Prześlij komentarz