Pierogi z jabłkami

Pierogi, jak twierdzą ich miłośnicy, to najlepsza potrawa na świecie. Zgadzam się w pełni z tym stwierdzeniem i nie ma dla mnie znaczenia jaki rodzaj farszu jest ulokowany w tym charakterystycznym cieście. Mogą to być pierogi ruskie lub z kapustą. Mogą to być pierogi z mięsem i soczewicą, mogą też być pierogi z owocami, których to mamy pod dostatkiem. A skoro o pierogach z owocami mowa, to poniżej prezentuję przepis na pierogi z jabłkami. Z podanych składników wyjdzie nam 4 porcje pożywienia.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki, 1 jajko, 1 szklanka ciepłej wody, odrobina soli, 2 – 3 łyżki oleju
Składniki na nadzienie:
2 kg jabłek pokrojonych w grubą kostkę, 40 g śmietany, 4 łyżki cukru, szczypta cynamonu

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę i wymieszać z odrobiną soli. Wbić jajko, wlać ciepłą wodę i olej. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Za pomocą szklanki wykroić krążki.
Pokrojone w kostkę jabłka nałożyć na krążki ciasta. Każdy krążek złożyć na pół i dokładnie skleić brzegi.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Wrzucić pierogi i gotować je przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową.
Pierogi wyłożyć na talerze, polać śmietaną i posypać cukrem oraz odrobiną cynamonu. Można je również podawać z roztopionym masłem i cukrem.

Pierogi z owocami to proste i smaczne danie. Na blogu Nowej Piekarni z Łukowa można odnaleźć kilka przepisów na pierogi z różnymi owocami. Warto któryś z nich wybrać i przygotować smaczny i niedrogi posiłek.

Komentarze