Moja Pizza - najlepsza pikantna przekąska



     Kiedy sięgam pamięcią wstecz przypominam sobie jak odwiedzałam swoich przyjaciół i jak często jedliśmy Pizzę swojej roboty. Bardzo mi ona wtedy smakowała. Spotkałam się również z tym, że solenizantki chcąc nas ugościć kupowały też  Pizzę i jakieś ciasto np.: z Nowej Piekarni i jedliśmy potem Tort Angielski lub jakieś inne ciasto np.: Stefankę Miodową lub Makowiec Królewski. Bo tych ciast i imienin było tak dużo, że już mi się powoli zaciera co i gdzie jadłam. Smaku pizzy Domowej, którą serwował mój kolega nie zapomniałam do dziś, chociaż minęło od tamtej pory tyle lat. To była najlepsza pikantna przekąska jaką kiedykolwiek jadłam. Może dlatego mi tak smakowała, bo byłam wtedy głodna. Sama chyba też się skuszę i spróbuję ją zrobić i państwa też zachęcam.
Składniki ciasta do pizzy
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)
Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:
  • 250 g mąki
  • 150 ml wody
Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:
1.    Do dużej miski wsypałam mąkę, drożdże i dobrze wymieszałam.
2.    Następnie dodałam olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałam.
3.    Zaczęłam stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałam ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).
4.    Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłam w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.

5.    Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałam składniki, które zamierzałam ułożyć na pizzy.
6.    Ciasto najpierw rozgniotłam dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałam. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłam na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłam placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)
7.        Potem najpierw  obrałam i bardzo drobno pokroiłam 3 średnie cebule. I zeszkliłam na patelni, żeby nie była taka twarda. Następnie wzięłam kawałek mortadeli i pokroiłam ją w kostkę. Potem dwie zielone papryki umyłam i wydrążyłam gniazda ze środka, i też pokroiłam drobno. Ser starłam na tarce. Na ułożone  ciasto najpierw wyłożyłam cebulę, na nią ułożyłam mortadelę, a na mortadelę paprykę. To wszystko posypałam serem żółtym.

           Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio                   do temperatury 220 stopni celsjusza.
8.    Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!
Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.

Komentarze