Wiem, że wrzucanie takich łakoci
przed świętami grozi zasłodzeniem się przed nimi, ale nie mogłem
oprzeć się pokusie, żeby podzielić się z wami znalezionym
przepisem na makowiec królewski z czekoladową polewą. Ciasto może
i jest trochę czasochłonne ale efekt jest przepyszny. Poniżej
zamieszczam składniki oraz przygotowanie makowca królewskiego,
które jest podzielone na etapy.
Składniki
Masa makowa
- 30 dag maku;
- 0.75 szklanki cukru;
- 0.5 kostki masła (może też być
margaryna, jak coś to 10 dag margaryny);
- 2 jaja;
- 10 dag rodzynek;
- 5 dag orzechów włoskich;
- 2 łyżeczki płaskie olejku
migdałowego;
- 3 łyżki śliwkowych powideł;
Ciasto
- 40 dag mąki;
- 25 dag cukru;
- 6 jaj;
- 10 łyżek mleka;
- 1 kostka margaryny ( około 25 dag);
- 1 łyżeczka płaska cukru
waniliowego;
- 2 czubate łyżeczki proszku do
pieczenia;
Polewa
- 0.5 tabliczki czekolady deserowej;
- 5 łyżeczek masła;
- orzechy włoskie;
- rodzynki;
- płatki migdałowe (żeby to
udekorować);
Zacznijmy od zrobienia naszej masy do
ciasta. Wsypujemy na początku mak do garnka i zalewamy małą
ilością wody tak, żeby tylko przykryć mak. To musimy gotować na
małym ogniu przez około kwadrans, pamiętając cały czas, żeby
mieszać. I tak na koniec nam się ta woda wygotuje. Potem studzimy
mak. W między czasie musimy namoczyć rodzynki w gorącej wodzie.
Potem je osączamy na siteczku i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Kruszymy orzechy włoskie tak, żeby powstały nam na małe kawałki.
Do ugotowanego i ostudzonego maku dodajemy cukier i mielimy go
podwójnie w maszynce do mielenia. Kolejnym krokiem jest dodanie jaj,
roztopionego i lekko przestudzonego masła, olejku migdałowego oraz
powideł. Wszystko to musimy dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
Na koniec dodajemy pokruszone orzechy i rodzynki. Znowu to wszystko
dobrze mieszamy.
Teraz czas na zrobienie ciasta do
makowca królewskiego. Na początek ucieramy miękką margarynę, aż
będzie biała. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i dalej ucieramy.
Potem musimy dodawać po jednym żółtku i dobrze to ucierać.
Przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do
utartej z cukrem oraz żółtkami margaryny. Znowu to musimy
wymieszać łyżką. Wlewamy mleko oraz przez chwilę miksujemy, aż
nam się połączą składniki. Ubijamy białka ze szczyptą soli na
sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie to mieszamy.
Prostokątną formę, coś około 20 cm na 25 cm, smarujemy tłuszczem
i wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką przekładamy część
ciasta, na ciasto masę makową a na wierzch tego pozostałą część
ciasta. Teraz to pieczemy przez około godzinę w temperaturze 200
stopni Celsjusza. Makowiec studzimy przez pół godziny w lekko
uchylonym piekarniku, a potem wyjmujemy z piekarnika i całkowicie
studzimy nie wyjmując ciasta z foremki.
No i na koniec robimy polewę.
Łamiemy czekoladę na kostki, dodajemy masło i całość
rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Proponuję w garnku zagotować
niewielką ilość wody, na garnek ustawiamy miskę z czekoladą i
masłem, czekamy do całkowitego rozpuszczenia się składników, a
na koniec mieszamy. Gotową polewą polewamy ciasto. Dekorujemy je
orzechami, rodzynkami i płatkami migdałowymi.
Widzicie, jest trochę pracy przy tym
makowcu królewskim, ale warto. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz