Makowiec królewski z polewą czekoladową.

  Wiem, że wrzucanie takich łakoci przed świętami grozi zasłodzeniem się przed nimi, ale nie mogłem oprzeć się pokusie, żeby podzielić się z wami znalezionym przepisem na makowiec królewski z czekoladową polewą. Ciasto może i jest trochę czasochłonne ale efekt jest przepyszny. Poniżej zamieszczam składniki oraz przygotowanie makowca królewskiego, które jest podzielone na etapy.
Składniki
Masa makowa
- 30 dag maku;
- 0.75 szklanki cukru;
- 0.5 kostki masła (może też być margaryna, jak coś to 10 dag margaryny);
- 2 jaja;
- 10 dag rodzynek;
- 5 dag orzechów włoskich;
- 2 łyżeczki płaskie olejku migdałowego;
- 3 łyżki śliwkowych powideł;
Ciasto
- 40 dag mąki;
- 25 dag cukru;
- 6 jaj;
- 10 łyżek mleka;
- 1 kostka margaryny ( około 25 dag);
- 1 łyżeczka płaska cukru waniliowego;
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia;
Polewa
- 0.5 tabliczki czekolady deserowej;
- 5 łyżeczek masła;
- orzechy włoskie;
- rodzynki;
- płatki migdałowe (żeby to udekorować);
  Zacznijmy od zrobienia naszej masy do ciasta. Wsypujemy na początku mak do garnka i zalewamy małą ilością wody tak, żeby tylko przykryć mak. To musimy gotować na małym ogniu przez około kwadrans, pamiętając cały czas, żeby mieszać. I tak na koniec nam się ta woda wygotuje. Potem studzimy mak. W między czasie musimy namoczyć rodzynki w gorącej wodzie. Potem je osączamy na siteczku i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kruszymy orzechy włoskie tak, żeby powstały nam na małe kawałki. Do ugotowanego i ostudzonego maku dodajemy cukier i mielimy go podwójnie w maszynce do mielenia. Kolejnym krokiem jest dodanie jaj, roztopionego i lekko przestudzonego masła, olejku migdałowego oraz powideł. Wszystko to musimy dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy pokruszone orzechy i rodzynki. Znowu to wszystko dobrze mieszamy.
Teraz czas na zrobienie ciasta do makowca królewskiego. Na początek ucieramy miękką margarynę, aż będzie biała. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i dalej ucieramy. Potem musimy dodawać po jednym żółtku i dobrze to ucierać. Przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do utartej z cukrem oraz żółtkami margaryny. Znowu to musimy wymieszać łyżką. Wlewamy mleko oraz przez chwilę miksujemy, aż nam się połączą składniki. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie to mieszamy. Prostokątną formę, coś około 20 cm na 25 cm, smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką przekładamy część ciasta, na ciasto masę makową a na wierzch tego pozostałą część ciasta. Teraz to pieczemy przez około godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Makowiec studzimy przez pół godziny w lekko uchylonym piekarniku, a potem wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy nie wyjmując ciasta z foremki.
No i na koniec robimy polewę. Łamiemy czekoladę na kostki, dodajemy masło i całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Proponuję w garnku zagotować niewielką ilość wody, na garnek ustawiamy miskę z czekoladą i masłem, czekamy do całkowitego rozpuszczenia się składników, a na koniec mieszamy. Gotową polewą polewamy ciasto. Dekorujemy je orzechami, rodzynkami i płatkami migdałowymi.
  Widzicie, jest trochę pracy przy tym makowcu królewskim, ale warto. Smacznego!


Komentarze