W październiku po
raz drugi wybrałam się na pielgrzymkę, tym razem do Częstochowy. Do plecaka
zabrałam Chleb Kanapkowy z dobrą wędliną, swoje dwie drożdżówki Ślimak i pączek
z kukułką. Kiedy wyjeżdżaliśmy z warszawy był korek, który nie pozwolił nam rozwinąć
prędkości i do Częstochowy dotarliśmy
dopiero po pięciu godzinach. Był już Apel Jasnogórski. Po nim rozpoczęło się
nasze czuwanie, które było formą podziękowania za sto lat Zgromadzenia Sióstr
Franciszkanek Służebnic Krzyża, które założyła w 1918 r. Matka Elżbieta Róża
Czacka. Wraz z młodzieżą z Diecezji Krakowskiej i Bielsko-Żywieckiej
odmówiliśmy Różaniec, potem była Droga Krzyżowa z rozmyślaniem M. E. R.
Czackiej. Następnie Msza Św., której przewodniczył Biskup. Potem przerwa na
posiłek, na który składała się drożdżówka i ciepła herbata, lub kawa. Tak dobra
jak z Nowej Piekarni. Potem Siostry odśpiewały Akatyst. A na koniec śpiewaliśmy
wspólnie Godzinki. Do domu dotarłam na dziesiątą.
Chciałam Was
zachęcić do własnoręcznego upieczenia Drożdżówek Ślimak, po to by zabrać je na
pielgrzymkę, lub poczęstować nimi drogie sobie osoby.
Będziecie nimi
zachwyceni. Fikuśne kształty ślimaka nadają im uroku i sprawiają, że chętniej
sięgają po nie, nie tylko dzieci😉 Polecam!
Składniki na 10 dużych drożdżówek:
- 250 ml mleka, letniego
- 30 g masła, roztopionego
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki soli
- 3 szklanki mąki pszennej
- 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych
Ponadto:
- 2 łyżki roztopionego masła do posmarowania rozwałkowanych placuszków
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
- sezam, do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi
najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając
roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i
elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w
ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości
(zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10
równych części. Każdą z nich rozwałkować na jak najcieńszy duży okrągły
placek. Placuszki posmarować masłem i zwinąć w cienkie ruloniki (jak
naleśniki). Następnie każdy rulonik zwinąć na kształt ślimaczka, koniec wciskając
pod spód utworzonej w ten sposób drożdżówki. Ślimaczki układać na blaszce
wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte, w cieple,
do podwojenia objętości - na około 30 - 40 minut.
Przed pieczeniem drożdżówki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem,
posypać sezamem. Piec w temperaturze 180ºC około 12 - 14 minut, aż staną się
złociste. Przełożyć na kratkę do
wystudzenia. Smacznego .😊
Komentarze
Prześlij komentarz