Drożdżówka Ślimak



     W październiku po raz drugi wybrałam się na pielgrzymkę, tym razem do Częstochowy. Do plecaka zabrałam Chleb Kanapkowy z dobrą wędliną, swoje dwie drożdżówki Ślimak i pączek z kukułką. Kiedy wyjeżdżaliśmy z warszawy był korek, który nie pozwolił nam rozwinąć prędkości  i do Częstochowy dotarliśmy dopiero po pięciu godzinach. Był już Apel Jasnogórski. Po nim rozpoczęło się nasze czuwanie, które było formą podziękowania za sto lat Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek Służebnic Krzyża, które założyła w 1918 r. Matka Elżbieta Róża Czacka. Wraz z młodzieżą z Diecezji Krakowskiej i Bielsko-Żywieckiej odmówiliśmy Różaniec, potem była Droga Krzyżowa z rozmyślaniem M. E. R. Czackiej. Następnie Msza Św., której przewodniczył Biskup. Potem przerwa na posiłek, na który składała się drożdżówka i ciepła herbata, lub kawa. Tak dobra jak z Nowej Piekarni. Potem Siostry odśpiewały Akatyst. A na koniec śpiewaliśmy wspólnie Godzinki. Do domu dotarłam na dziesiątą.
     Chciałam Was zachęcić do własnoręcznego upieczenia Drożdżówek Ślimak, po to by zabrać je na pielgrzymkę, lub poczęstować nimi drogie sobie osoby.      
 Będziecie nimi zachwyceni. Fikuśne kształty ślimaka nadają im uroku i sprawiają, że chętniej sięgają po nie, nie tylko  dzieci😉 Polecam!

Składniki na 10 dużych drożdżówek:
  • 250 ml mleka, letniego
  • 30 g masła, roztopionego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych
Ponadto:
  • 2 łyżki roztopionego masła do posmarowania rozwałkowanych placuszków
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
  • sezam, do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkować na jak najcieńszy duży okrągły placek. Placuszki posmarować masłem i zwinąć w cienkie ruloniki (jak naleśniki). Następnie każdy rulonik zwinąć na kształt ślimaczka, koniec wciskając pod spód utworzonej w ten sposób drożdżówki. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte, w cieple, do podwojenia objętości - na około 30 - 40 minut.
Przed pieczeniem drożdżówki  posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać sezamem. Piec w temperaturze 180ºC około 12 - 14 minut, aż staną się złociste.  Przełożyć na kratkę do wystudzenia. Smacznego .😊

Komentarze