Drożdżowe ślimaczki

W dzisiejszym poście będzie trochę o słodkich drożdżowych wypiekach. Można je podzielić na tradycyjne ciasta, strucle i na różnego rodzaju bułki zwane drożdżówkami. Bułka drożdżowa ślimak to ciekawe połączenie pysznego ciasta drożdżowego, do tego w fantazyjnej formie, z różnymi rodzajami nadzienia. Bułka drożdżowa ślimak z nadzieniem serowym i z marmoladą to najpopularniejsza postać tej przekąski. Poniżej prezentuję przepis na bułkę drożdżową ślimak w nieco zmienionej, ale równie ciekawej formie.

Składniki:
300 g mąki, 100 g drobnego cukru, 30 g świeżych drożdży, 3 żółtka, 110 ml letniego mleka, 130 g masła, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, 100 g marmolady z dzikiej róży, 250 g małych śliwek, 2 łyżki rumu, cukier puder do oprószenia

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, pokruszone drożdże oraz żółtka. Cały czas mieszając, wlewać letnie mleko, a następnie roztopione 80 gramów masła. Składniki wymieszać z mieloną gałką muszkatołową. Ciasto dokładnie wyrobić, najlepiej ręcznie, do czasu, aż będzie zawierało dużo pęcherzyków. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
Stolnicę oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny płat i posmarować marmoladą z dzikiej róży. Umyte i przepołowione śliwki wyłożyć na placek w rzędach obok siebie. Następnie ciasto pokroić na 12 pasków o szerokości śliwek i zwinąć.
Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Umieścić w niej ślimaczki jeden obok drugiego, pozostawiając miedzy nimi odrobinę miejsca. Resztę masła roztopić, wymieszać z rumem i posmarować wierzch ciasta. Odstawić do wyrośnięcia. Piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę. Gotowe ślimaczki posypać cukrem pudrem.

Tak przygotowane bułeczki mogą być dobrą odskocznią od tradycyjnych ciast kruchych, ucieranych i biszkoptowych. Zakręcone ciasto drożdżowe w połączeniu z różaną marmoladą i śliwkami, to ciekawy pomysł na słodkie popołudnie.

Komentarze