Każda dobra piekarnia lub cukiernia posiada w swojej
ofercie ciasta z makiem. Tak jest również w przypadku Nowej Piekarni z Łukowa. Na
bogatej liście znajduje się tam ciasto makowe, ciasto makówka, strucla makowa, bułka
seromak, tort makowy oraz tradycyjny makowiec królewski. I właśnie przepis na domowy
makowiec królewski znajduje się poniżej.
Składniki:
500 g mąki, 200 ml mleka, 40 g drożdży, 100 g cukru, 60 g masła, 4
żółtka, 850 g masy makowej, lukier do ciast, kandyzowana skórka pomarańczy, 2
łyżeczki niebieskiego maku, garść bakalii
Wykonanie:
Masło roztopić i przestudzić. Drożdże rozkruszyć i rozetrzeć z 1 łyżką
cukru oraz podgrzanym mlekiem. Dodać 1 łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać je do rozczynu razem z resztą mąki i
zagnieść ciasto. Następnie wlać przestudzone masło, ciasto ponownie wyrobić i
odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części.
Rozwałkować je na oprószonej mąką stolnicy. Oba placki posmarować masą makową i
zwinąć w rulon. Makowce owinąć papierem do pieczenia, pozostawiając odrobinę
luzu. Ułożyć na blasze z piekarnika i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piec przez 50 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzone makowce
udekorować lukrem, skórką pomarańczy, niebieskim makiem i bakaliami.
Tak przygotowany
makowiec królewski to nie tylko wypiek na tradycyjne polskie święta, ale też
doskonały wypiek na weekendowe spotkania przy kawie. Warto też pokusić się o
przygotowanie innych wypieków z makiem, na które przepisy można odnaleźć na
blogu Nowej Piekarni z Łukowa.
Komentarze
Prześlij komentarz