Domowy makowiec

Każda dobra piekarnia lub cukiernia posiada w swojej ofercie ciasta z makiem. Tak jest również w przypadku Nowej Piekarni z Łukowa. Na bogatej liście znajduje się tam ciasto makowe, ciasto makówka, strucla makowa, bułka seromak, tort makowy oraz tradycyjny makowiec królewski. I właśnie przepis na domowy makowiec królewski znajduje się poniżej.

Składniki:
500 g mąki, 200 ml mleka, 40 g drożdży, 100 g cukru, 60 g masła, 4 żółtka, 850 g masy makowej, lukier do ciast, kandyzowana skórka pomarańczy, 2 łyżeczki niebieskiego maku, garść bakalii

Wykonanie:
Masło roztopić i przestudzić. Drożdże rozkruszyć i rozetrzeć z 1 łyżką cukru oraz podgrzanym mlekiem. Dodać 1 łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać je do rozczynu razem z resztą mąki i zagnieść ciasto. Następnie wlać przestudzone masło, ciasto ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować je na oprószonej mąką stolnicy. Oba placki posmarować masą makową i zwinąć w rulon. Makowce owinąć papierem do pieczenia, pozostawiając odrobinę luzu. Ułożyć na blasze z piekarnika i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec przez 50 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzone makowce udekorować lukrem, skórką pomarańczy, niebieskim makiem i bakaliami.

Tak przygotowany makowiec królewski to nie tylko wypiek na tradycyjne polskie święta, ale też doskonały wypiek na weekendowe spotkania przy kawie. Warto też pokusić się o przygotowanie innych wypieków z makiem, na które przepisy można odnaleźć na blogu Nowej Piekarni z Łukowa.

Komentarze