Cycki murzynki

  Przeglądając oferty Nowej Piekarni natrafiłem na dość ciekawe ciasto. A mianowicie Cycki murzynki. Pytając moją mamę czy zna to ciasto okazało się, że nie tylko zna ale i robiła to ciasto. Dlatego z przyjemnością ja i moja mama podzielimy się przepisem z wami. Potrzebować będziemy poniższe składniki. Etap podzieliłem ze względu na kilka czynności.
Ciasto:
- 1 szklanka cukru pudru;
- 1 szklanka maku;
- 6 białek;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 15 dag wiórków kokosowych;
  Przygotowanie ciasta:
Piane należy ubić. Dodajmy cukier puder, mąkę, mak i wiórki kokosowe. Pieczmy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut.
Krem:
- budyń waniliowy;
- butelka mleka;
- 4 łyżki cukru;
- 6 żółtek;
- kostka masła;
  Przygotowanie kremu:
  Do upieczenia ciasta potrzebować będziemy kremu. A żeby przygotować krem musimy w tym celu ugotować budyń w mniejszej ilości mleka niż na przepisie z 4 łyżkami cukru. Zestawiamy z ognia i dodajemy 6 żółtek. Po ostudzeniu dodajemy kostkę masła.
W dalszym etapie pieczenia na wystudzone ciasto wykładamy krem. Na krem układamy biszkopty namoczone w wódce z wodą w proporcjach 1:1. Na biszkopty lejemy polewę czekoladową. Na każdy biszkopt układamy rodzynek. I tym oto sposobem mamy upieczone ciasto Cycki murzynki, które możemy również znaleźć w ofercie Nowej Piekarni.
  Smacznego!

Komentarze