Przeglądając oferty Nowej Piekarni
natrafiłem na dość ciekawe ciasto. A mianowicie Cycki murzynki.
Pytając moją mamę czy zna to ciasto okazało się, że nie tylko
zna ale i robiła to ciasto. Dlatego z przyjemnością ja i moja mama
podzielimy się przepisem z wami. Potrzebować będziemy poniższe
składniki. Etap podzieliłem ze względu na kilka czynności.
Ciasto:
- 1 szklanka cukru pudru;
- 1 szklanka maku;
- 6 białek;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 15 dag wiórków kokosowych;
Przygotowanie ciasta:
Piane należy ubić. Dodajmy cukier
puder, mąkę, mak i wiórki kokosowe. Pieczmy w temperaturze 180
stopni Celsjusza przez około 15-20 minut.
Krem:
- budyń waniliowy;
- butelka mleka;
- 4 łyżki cukru;
- 6 żółtek;
- kostka masła;
Przygotowanie kremu:
Do upieczenia ciasta potrzebować
będziemy kremu. A żeby przygotować krem musimy w tym celu ugotować
budyń w mniejszej ilości mleka niż na przepisie z 4 łyżkami
cukru. Zestawiamy z ognia i dodajemy 6 żółtek. Po ostudzeniu
dodajemy kostkę masła.
W dalszym etapie pieczenia na
wystudzone ciasto wykładamy krem. Na krem układamy biszkopty
namoczone w wódce z wodą w proporcjach 1:1. Na biszkopty lejemy
polewę czekoladową. Na każdy biszkopt układamy rodzynek. I tym
oto sposobem mamy upieczone ciasto Cycki murzynki, które możemy
również znaleźć w ofercie Nowej Piekarni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz