Lubicie cukierki kukułki? Ja zdecydowanie tak,
zwyczajnie uwielbiam ich smak. Zresztą na samych cukierkach nie poprzestaję.
Uwielbiam też pączka z kukułką i wszelkie ciasta przełożone masą kukułkową.
Pączek z kukułką to nieodzowny element mojego tłustego czwartku, za to w pozostałe
dni lubię sobie urozmaicić popołudnia jakimś ciastem z kukułką. Poniżej
prezentuję przepis na proste ciasto bez pieczenia, czyli herbatniki przełożone
masą kukułkową.
Składniki:
1 l mleka, 250 g cukierków kukułek, 3 opakowania budyniu czekoladowego,
50 g masła, około 50 herbatników maślanych
Wykonanie:
Cukierki kukułki zalać trzema szklankami mleka i powoli podgrzewać, cały
czas mieszając, aż do ich rozpuszczenia. W pozostałym mleku wymieszać budynie
czekoladowe. Do gorącego mleka z rozpuszczonymi kukułkami wlać płyn z
rozrobionym budyniem. Energicznie mieszając, zagotować. Do powstałej gęstej
masy dodać masło i całość ponownie szybko wymieszać. Nadzienie podzielić na
trzy równe części.
Prostokątną blaszkę wyścielić folią aluminiową. Na dnie ułożyć porcję
herbatników. Na ciastkach równo rozsmarować 1/3 przygotowanego kremu
kukułkowego. Na kremie ułożyć drugą warstwę herbatników, a na nich 1/3 porcji
kremu i ponownie równo rozsmarować. Na drugiej warstwie kremu ułożyć trzecią
warstwę ciastek i przykryć je pozostałą częścią kremu. Wierzch posypać
połamanymi kawałkami reszty herbatników. Odstawić do całkowitego schłodzenia.
Jeżeli ktoś
jeszcze nie poznał smaku kukułkowych słodkości to proponuję, by zaczął od
pączka z kukułką. W dobrej piekarni lub cukierni na pewno znajdzie się taki
rarytas. A jak zasmakuje to wtedy można pokusić się o przygotowanie własnych
deserów z takim nadzieniem.
Komentarze
Prześlij komentarz