Ciasto kukułka

Lubicie cukierki kukułki? Ja zdecydowanie tak, zwyczajnie uwielbiam ich smak. Zresztą na samych cukierkach nie poprzestaję. Uwielbiam też pączka z kukułką i wszelkie ciasta przełożone masą kukułkową. Pączek z kukułką to nieodzowny element mojego tłustego czwartku, za to w pozostałe dni lubię sobie urozmaicić popołudnia jakimś ciastem z kukułką. Poniżej prezentuję przepis na proste ciasto bez pieczenia, czyli herbatniki przełożone masą kukułkową.

Składniki:
1 l mleka, 250 g cukierków kukułek, 3 opakowania budyniu czekoladowego, 50 g masła, około 50 herbatników maślanych

Wykonanie:
Cukierki kukułki zalać trzema szklankami mleka i powoli podgrzewać, cały czas mieszając, aż do ich rozpuszczenia. W pozostałym mleku wymieszać budynie czekoladowe. Do gorącego mleka z rozpuszczonymi kukułkami wlać płyn z rozrobionym budyniem. Energicznie mieszając, zagotować. Do powstałej gęstej masy dodać masło i całość ponownie szybko wymieszać. Nadzienie podzielić na trzy równe części.
Prostokątną blaszkę wyścielić folią aluminiową. Na dnie ułożyć porcję herbatników. Na ciastkach równo rozsmarować 1/3 przygotowanego kremu kukułkowego. Na kremie ułożyć drugą warstwę herbatników, a na nich 1/3 porcji kremu i ponownie równo rozsmarować. Na drugiej warstwie kremu ułożyć trzecią warstwę ciastek i przykryć je pozostałą częścią kremu. Wierzch posypać połamanymi kawałkami reszty herbatników. Odstawić do całkowitego schłodzenia.

Jeżeli ktoś jeszcze nie poznał smaku kukułkowych słodkości to proponuję, by zaczął od pączka z kukułką. W dobrej piekarni lub cukierni na pewno znajdzie się taki rarytas. A jak zasmakuje to wtedy można pokusić się o przygotowanie własnych deserów z takim nadzieniem.

Komentarze