Tort dla Dzieci.

      


     W domu moim mamy gromadkę dzieci i kilka razy w roku obchodzimy ich urodziny. Nie wyobrażam sobie, żeby na tych uroczystościach zabrakło tortu urodzinowego. Kupujemy tylko torty o tradycyjnym okrągłym kształcie. Nigdy nie mieliśmy tak pięknych jak z Nowej Piekarni. Raz tylko udało mi się upiec tort w kształcie „Zaczarowanego domku Baby Jagi”. I była to  setna  zabawa, bo dzieci przy tej okazji zapoznały się z bajką o Jasiu i Małgosi. Tort się udał i bardzo smakował.
To był bardzo fajny tort dla dzieci.  Dlatego chciała bym zachęcić Państwa do wykonania 
takiego tortu dla Twojego dziecka.  




 Czas
5 godzin
Przygotowanie
3 godziny
Pieczenie
2 godziny
Temperatura pieczenia
160° C
 Składniki na 36 porcji:

 Ciasto czekoladowe:
 30 dag margaryny
 27 dag mąki
i 3 dag kakao
i 30 dag cukru pudru
 5 jajek
 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 1 łyżka tłuszczu do
wysmarowania formy

  Ciasto jasne:
30 dag margaryny
30 dag mąki
 30 dag cukru pudru
 5 jajek
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy

 Masa kremowa:
 12,5 dag margaryny
25 dag cukru pudru

Masa czekoladowa:
18 dag margaryny
36 dag cukru pudru
15 g kakao
2/5 łyżeczki wrzącej wody

 Do dekoracji:
 kilkanaście płatków i drażetek czekola­dowych
 kilka dekoracyjnych słodyczy
i laski czekolady

 Przyrządzanie: -j Wszystkie składniki I. ciasta czekoladowe­go połączyć ze sobą za pomocą miksera, aż po­wstanie jednolita, kremo­wa masa.

Następnie cia­sto przełożyć na blachę (o boku 20 cm) wcze­śniej wysmarowaną tłu­szczem, dokładnie wy­gładzając powierzchnię. Tak przygotowane cia­sto wstawić do nagrza­nego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 160:C.

 2 Tak samo jak w pkt. .1 przygotować jasne ciasto.

 3 Przygotować masę .kremową: w naczy­niu utrzeć margarynę, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodać cukier puder i 1/5 łyżecz­ki wrzącej wody. Ucierać tak długo aż masa stanie
się bladokremowa.

4 Tak samo jak w pkt. .3 przygotować ma­sę czekoladową.

5 Ciasto czekoladowe .przekroić na pół. Te dwa prostokąty będą podstawą domku.

 6 Jasne ciasto pokroić .na cztery trójkąty. Trójkąty te zostaną wyko­rzystane do wykonania dachu domku.

  7 Dwie części podsta­wy połączyć ze sobą za pomocą kremowej masy czekoladowej.

 Na­stępnie złączyć trójkąty -dłuższy bok stanowi podstawę dachu. Dach ustawić na domku, wy­równać boki.

 8 Tak przygotowany .tort posmarować kremową masą - białą na ściankach i czekoladową na dachu. Komin i da­chówki wykonać z płat­ków i drażetek czekola­dowych. Okna i drzwi z lasek czekolady, kwiat­ki z dekoracyjnych słody­czy.

1382 kcal -1 porcja

Komentarze