W domu moim mamy gromadkę dzieci i kilka razy w roku obchodzimy ich urodziny. Nie wyobrażam sobie, żeby na tych uroczystościach zabrakło tortu urodzinowego. Kupujemy tylko torty o tradycyjnym okrągłym kształcie. Nigdy nie mieliśmy tak pięknych jak z Nowej Piekarni. Raz tylko udało mi się upiec tort w kształcie „Zaczarowanego domku Baby Jagi”. I była to setna zabawa, bo dzieci przy tej okazji zapoznały się z bajką o Jasiu i Małgosi. Tort się udał i bardzo smakował.
To był bardzo fajny tort dla dzieci. Dlatego chciała bym zachęcić Państwa do wykonania
takiego tortu dla Twojego dziecka.
Czas
5 godzin
Przygotowanie
3 godziny
Pieczenie
2 godziny
Temperatura pieczenia
160° C
Składniki na 36 porcji:
Ciasto czekoladowe:
30 dag margaryny
27 dag mąki
i 3 dag kakao
i 30 dag cukru pudru
5 jajek•
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka tłuszczu do
wysmarowania formy
Ciasto
jasne:
30 dag
margaryny30 dag mąki
30 dag cukru pudru
5 jajek
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy
Masa kremowa:
12,5 dag margaryny25 dag cukru pudru
Masa
czekoladowa:
18 dag
margaryny36 dag cukru pudru
15 g kakao
2/5 łyżeczki wrzącej wody
Do dekoracji:
kilkanaście płatków i drażetek czekoladowychkilka dekoracyjnych słodyczy
i laski czekolady
Przyrządzanie: -j Wszystkie składniki I. ciasta czekoladowego połączyć ze sobą za pomocą miksera, aż powstanie jednolita, kremowa masa.
Następnie ciasto przełożyć na blachę (o boku 20 cm) wcześniej wysmarowaną tłuszczem, dokładnie wygładzając powierzchnię. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 160:C.
2 Tak samo
jak w pkt. .1 przygotować jasne ciasto.
3 Przygotować masę .kremową: w naczyniu utrzeć margarynę, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodać cukier puder i 1/5 łyżeczki wrzącej wody. Ucierać tak długo aż masa stanie
się bladokremowa.4 Tak samo jak w pkt. .3 przygotować masę czekoladową.
5 Ciasto czekoladowe .przekroić na pół. Te dwa prostokąty będą podstawą domku.
6 Jasne
ciasto pokroić .na cztery trójkąty. Trójkąty te zostaną wykorzystane do wykonania dachu domku.
7 Dwie części podstawy połączyć ze sobą za pomocą kremowej masy czekoladowej.
Następnie złączyć trójkąty -dłuższy bok stanowi podstawę dachu. Dach ustawić na domku, wyrównać boki.
8 Tak
przygotowany .tort posmarować kremową masą - białą na ściankach i czekoladową na dachu. Komin i dachówki wykonać z płatków i drażetek czekoladowych. Okna i drzwi z lasek
czekolady, kwiatki z dekoracyjnych słodyczy.
1382 kcal -1 porcja
Komentarze
Prześlij komentarz