Sernik z brzoskwiniami.


     Kiedy nadchodzi weekend Justynka wybiera się wraz z mężem i dziećmi do mamy. Zamiast prezentu zawsze zabiera ze sobą własnoręcznie upieczony sernik z brzoskwiniami, żeby poczęstować wszystkich tych, którzy zechcą się z Nią spotkać. Jest to prawdziwy rarytas. Pachnie  apetycznie, a smak ma jak  jedwab i kolor biało-pomarańczowy. Jest pełen mleka, witamin i dobrej energii. To tradycyjny sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie i z delikatną bezową pianką.  Tylko w Nowej Piekarni znajdziesz takie dobre ciasta. Nie idź jednak na łatwiznę, lecz spróbuj upiec sama i skorzystaj z przepisu, który teraz prezentuje. Zapraszam.


Składniki na ciasto:

  • 250 g masła, zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta. Ciasto można również wyrobić ręcznie - masło umieścić w większym naczyniu, dodać mąkę, posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta.
Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto stwardnieje na tyle, by bez problemu zetrzeć je na tarce).

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego waniliowego
  • 125 g masła
  • 3 jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka)
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajka, w całości, cały czas ucierając. Dodawać twaróg i mąkę - porcjami, cały czas ucierając, do połączenia.
Ponadto:

  • brzoskwinie w syropie, w puszce (zużyłam 3 puszki po 400 g każda - można oczywiście dać mniej, ile lubicie)
  • 5 białek (pozostałych ze spodu, na pianę)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
Brzoskwinie osączyć, połówki pokroić na 4 części.
W misie miksera umieścić białka. Ubić na sztywno. Dodawać cukier, stopniowo i powoli, nie zaprzestając ubijania. Ubijać do otrzymania sztywnej i lśniącej piany (uwaga: ubijamy bezpośrednio przed wyłożeniem na masę serową!).

Wykonanie:
Głęboką blachę o wymiarach 25 x 40 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Podpiec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 15 minut lub do złotego koloru.
Na podpieczony spód (może być gorący) wyłożyć masę serową, wyrównać. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie pokrojone na kawałki (każdą połówkę brzoskwini pokroiłam na 4 części). Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.
Piec około 1 godziny w temperaturze 175ºC bez termoobiegu. Studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.

Najsmaczniejszy na drugi dzień.
* Przy użyciu bardzo tłustego sera z wiaderka (zawartość tłuszczu 18% lub ponad) ilość masła można zmniejszyć nawet o 3/4.

Smacznego :-).

Komentarze