Słodka pychotka

Poszukując ciekawych pomysłów na smaczne ciasta, warto od czasu do czasu odwiedzić stronę Nowej Piekarni z Łukowa. Znajdziemy tam kilka ciekawych ciast, które mogą stać się inspiracją dla domowych cukierników, tworzących własne cukiernicze fantazje. Z tej listy można wymienić ciasto pychotka, ciasto łasuch lub ciasto fantazja. Poniżej prezentuję pomysł na nieco zmienione ciasto pychotka, które powinno przypaść do gustu domowym łasuchom.

Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej, 1 kostka margaryny, 3 łyżki śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka, 6 białek, 1 i 1/3 szklanki cukru
Składniki na krem:
0,5 l mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 2 opakowania cukru wanilinowego, 1 kostka masła, 2 żółtka
Dodatkowo:
250 g powideł śliwkowych, 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich, cukier puder

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Mąkę zagnieść z margaryną, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka utarte z 1/3 cukru i ponownie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie równe części i rozłożyć cienkimi warstwami na dwóch natłuszczonych blaszkach. Z białek i szklanki cukru ubić pianę. Na obu plackach rozsmarować warstwę powideł, wyłożyć po równo pianę z białek i posypać orzechami. Placki piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Przygotować krem. Żółtka utrzeć z cukrami, mąką ziemniaczaną i pszenną, a następnie rozprowadzić z odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować i wlać do niego masę z żółtek, cały czas mieszając. Wystudzony krem utrzeć z masłem.
Utworzyć całość. Na wierzch jednego placka nałożyć grubą warstwę kremu i przykryć drugim plackiem – spodem do góry. Pychotkę wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przed nami jesień. Oprócz piękna kolorów, które przyniesie nam ta pora roku, będą też takie dni, w których możemy potrzebować „wspomagacza” dobrego nastroju. Może nim być ciasto pychotka z kubkiem dobrej kawy lub herbaty.

Komentarze