Chleb dobrze upieczony zawsze jest mile
widziany na naszych stołach. W dzisiejszych czasach mnogość
gotowego pieczywa jest wszechobecna. Ja chciałbym wam zaproponować
własny wypiek jakim jest pszenny chleb z kminkiem. Chleb jest ważnym
czynnikiem naszej diety i nie możemy o tym zapominać. Tradycyjnie
składniki oraz przepis zamieszczam poniżej.
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej (typ 650);
- 35 g świeżych drożdży;
- 350 ml letniej wody;
- łyżeczka cukru;
- łyżeczka soli;
- dwie łyżki mleka;
- łyżka kminku (całych ziaren);
- pół szklanki mąki na podsypanie;
- pół łyżeczki kminku zmielonego;
Czas na przygotowanie. Na początku
przygotowujemy rozczyn. Trzeba będzie pokruszyć i wymieszać
drożdże z łyżeczką cukru. Kiedy drożdże się rozpuszczą
dodajemy cztery łyżki letniej wody i dwie łyżki mąki. Mieszamy
to i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do letniej wody,
która nam pozostała dodajemy zmielony kminek i sól. Mieszamy to do
momentu rozpuszczenia się soli. Mąkę przesiewamy do większej
miski i dodajemy gotowy rozczyn, letnią wodę wraz z kminkiem i
solą. Ciasto wyrabiamy mikserem przez około dziesięć minut.
Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia. Kiedy ciasto nam wyrośnie to wyjmujemy z miski na
oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiamy ciasto
rękoma. Jeżeli byśmy potrzebowali to delikatnie podsypujemy mąką.
Z ciasta formujemy wałek i przekładamy do natłuszczonej formy o
wymiarach 20x30 cm. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w
ciepłe miejsce, żeby nam wyrosło. Wyrośnięte ciasto musimy
naciąć ostrym nożem na głębokość jednego centymetra. Smarujemy
mlekiem i posypujemy ziarnami kminku. Na koniec wstawiamy do
nagrzanego, do temperatury 180 stopni Celsjusza, piekarnika i
pieczemy przez około 40 minut. To, że chleb jest upieczony
świadczyć będzie usłyszenie głuchego odgłosu podczas pukania w
niego. Studzimy pszenny chleb z kminkiem na kratce kuchennej.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz