Pszenny chleb z kminkiem


  Chleb dobrze upieczony zawsze jest mile widziany na naszych stołach. W dzisiejszych czasach mnogość gotowego pieczywa jest wszechobecna. Ja chciałbym wam zaproponować własny wypiek jakim jest pszenny chleb z kminkiem. Chleb jest ważnym czynnikiem naszej diety i nie możemy o tym zapominać. Tradycyjnie składniki oraz przepis zamieszczam poniżej.
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej (typ 650);
- 35 g świeżych drożdży;
- 350 ml letniej wody;
- łyżeczka cukru;
- łyżeczka soli;
- dwie łyżki mleka;
- łyżka kminku (całych ziaren);
- pół szklanki mąki na podsypanie;
- pół łyżeczki kminku zmielonego;
  Czas na przygotowanie. Na początku przygotowujemy rozczyn. Trzeba będzie pokruszyć i wymieszać drożdże z łyżeczką cukru. Kiedy drożdże się rozpuszczą dodajemy cztery łyżki letniej wody i dwie łyżki mąki. Mieszamy to i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do letniej wody, która nam pozostała dodajemy zmielony kminek i sól. Mieszamy to do momentu rozpuszczenia się soli. Mąkę przesiewamy do większej miski i dodajemy gotowy rozczyn, letnią wodę wraz z kminkiem i solą. Ciasto wyrabiamy mikserem przez około dziesięć minut. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto nam wyrośnie to wyjmujemy z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiamy ciasto rękoma. Jeżeli byśmy potrzebowali to delikatnie podsypujemy mąką. Z ciasta formujemy wałek i przekładamy do natłuszczonej formy o wymiarach 20x30 cm. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby nam wyrosło. Wyrośnięte ciasto musimy naciąć ostrym nożem na głębokość jednego centymetra. Smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami kminku. Na koniec wstawiamy do nagrzanego, do temperatury 180 stopni Celsjusza, piekarnika i pieczemy przez około 40 minut. To, że chleb jest upieczony świadczyć będzie usłyszenie głuchego odgłosu podczas pukania w niego. Studzimy pszenny chleb z kminkiem na kratce kuchennej.
  Smacznego!


Komentarze