Dziś ponownie coś dla wielbicieli serników. Tym razem
nie będzie to sernik z rodzynkami, tylko inny, równie popularny przedstawiciel
tych ciast - sernik brzoskwiniowy. Sernik brzoskwiniowy ma swoje grono zwolenników. Posiada wiele walorów smakowych i można go przygotować praktycznie
o każdej porze roku – w sezonie z owoców świeżych bądź poza sezonem z kompotu
lub z puszki. Poniżej prezentuję przepis na sernik brzoskwiniowy, którego
walory smakowe są wzbogacone dodatkiem polewy kokosowej.
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki, 180 g margaryny, 1 łyżka proszku do pieczenia, 2
jajka, 1 żółtko, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 0,5 szklanki cukru
Składniki na nadzienie serowe:
1 kg białego sera, 2 jajka, 1 żółtko, 1 szklanka cukru, 1 budyń waniliowy
w proszku
Składniki na polewę kokosową:
2 białka, 1 szklanka cukru, 200 g wiórków kokosowych, 200 g margaryny, 1
puszka brzoskwiń
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagnieść i starannie wyrobić. Ciastem wykleić
wyłożoną papierem do pieczenia dużą prostokątną blaszkę.
Ser rozkruszyć w palcach i dokładnie połączyć z pozostałymi składnikami
nadzienia. Gotowe nadzienie wyłożyć równomiernie na ciasto.
Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić wzdłuż na grube plasterki. Ułożyć
je dość ciasno na serze.
Przygotować polewę. Margarynę roztopić. Z białek ubić pianę. Nie
przerywając ubijania, wsypać cukier i wiórki kokosowe oraz wlać gorącą
margarynę. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Polewę wylać na brzoskwinie.
Sernik brzoskwiniowy piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.
Serniki to
wyjątkowe ciasta. Sprawdzają się doskonale przy wielu okazjach, niezależnie czy
będzie to sernik wiedeński, sernik z rodzynkami, czy też sernik brzoskwiniowy.
Komentarze
Prześlij komentarz