Ciasto krówka to niezwykle popularny wypiek. Smaczna słodycz,
z charakterystyczną nutą kajmaku, wprowadzi nas w chwilę relaksu i zapomnienia.
Ciasto krówka bywało już prezentowane na blogu Nowej Piekarni z Łukowa. Dziś
proponuję dwa przepisy na krówkę, ale bez pieczenia, co powinno być zachętą dla
tych, którzy nie przepadają za pieczeniem ciast.
Poniżej pierwszy z nich.
Składniki:
250 g krakersów, 200 ml śmietany kremówki 30%, 500 g serka mascarpone, 2
łyżki cukru pudru, 400 g masy kajmakowej, 50 g czekolady mlecznej
Wykonanie:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem –
powinien powstać gęsty krem. Dno blaszki o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem
do pieczenia. Ułożyć na niej warstwę krakersów, i przykryć kremem. Ponownie
ułożyć warstwę ciastek i rozsmarować po nich masę kajmakową. Wierzch posypać
startą na dużych oczkach mleczną czekoladą. Tak przygotowaną krówkę wstawić do
lodówki na minimum 2 godziny.
Poniżej prezentuję drugi przepis.
Składniki:
Około 40 herbatników kakaowych, 500 ml śmietany kremówki 30%, 250 g serka
mascarpone, 4 łyżki masy kajmakowej, 1 słoik dżemu wiśniowego, 2 – 3
banany, sok z cytryny
Wierzch: 8 łyżek masy kajmakowej, płatki migdałowe
Wykonanie:
Schłodzoną śmietanę i serek ubić. Do ubitej śmietany wmieszać szpatułką 4
łyżki masy kajmakowej. Banany pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno blachy wyłożyć
herbatnikami. Rozsmarować na nich dżem, a następnie krem z kajmakiem. Do kremu
włożyć plasterki bananów. Ponownie ułożyć warstwę ciastek, a na nie rozsmarować
8 łyżek masy kajmakowej i posypać płatkami migdałowymi. Tak przygotowaną krówkę
schłodzić w lodówce.
Jak widać z
powyższego, ciasto krówka można przygotować w szybszy i prostszy sposób. Krówka
bez pieczenia jest przy tym równie smaczna jak jej „kuzynka” w tradycyjnym
wydaniu. Warto pokusić się o wypróbowanie takiego przepisu.
Komentarze
Prześlij komentarz