Chciałbym was dzisiaj
zaprosić na coś dobrego i innowacyjnego. Przepis ten jest prosty a
nasze kopytka z serem są przepysznym daniem. Dla jednych kopytka są
typowym zapychaczem a dla mnie w takim połączeniu jest to danie
idealnie wyważone. Kopytka
również możemy kupić w Nowej Piekarni. Wtedy jak już byśmy się
zdecydowali na kupno kopytek z Nowej Piekarni to możemy skupić się
na samych dodatkach. Wiadomo, że w dzisiejszych czasach znalezienie
różnych przepisów nie jest czymś trudnym. Dlatego wybrałem z
dodatkiem sera.
Składniki:
- 1,2 kg ugotowanych
ziemniaków;
- 2 jaja;
- 30 dag pszennej mąki;
- sól;
- 30 dag białego sera;
Jeżeli nie kupimy
gotowych kopytak, które są dostępne w Nowej Piekarni to przejdźmy
do przygotowania. Obieramy i myjemy ziemniaki a następnie gotujemy w
osolonej wodzie i pozostawiamy je, aż całkowicie wystygną. Jeżeli
chcemy to możemy także nasze ziemniaki ugotować dzień wcześniej
i przechować w chłodnym miejscu. Ziemniaki przeciskamy przez praskę
do ziemniaków albo mielimy w maszynce. Następnie do naszej
ziemniaczanej masy dodajemy biały ser przeciśnięty przez praskę
do ziemniaków albo zmielony w maszynce. Następnie wrzucamy to do
miski i dodajemy jajka oraz przesianą mąkę. W mgnieniu oka oraz
energicznie wyrabiamy sprężyste ciasto. Pamiętajmy, że jeżeli
nasza masa klei się do rąk to dodajmy dodatkowo odrobinę mąki.
Tak zrobione ciasto musimy wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i
podzielić na mniejsze części. Teraz musimy z nich uformować
niezbyt grube wałki, które kroimy po skosie na mniejsze kluseczki.
Pamiętajmy, że ich wielkość zależy od naszych upodobań. Takie
kuleczki należy wrzucać do lekko osolonej wrzącej wody. Kiedy
kopytka wypłyną na wierz to trzeba je gotować jeszcze przez około
jedną minutę. Potem po prostu wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Takie kopytka możemy podawać zarówno na słodko, jak i na słono.
Wyśmienicie smakują polane stopionym masłem z podsmażoną na nim
bułką tartą i posypane cukrem. Jak ktoś lubi więcej dodatków to
możemy je posypać cynamonem albo polać słodką śmietanką.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz