Dzisiaj
chciałbym wam zaproponować kopytka z cebulą. Kopytka również
możemy kupić w Nowej Piekarni. Wtedy jak już byśmy się
zdecydowali na kupno kopytek z Nowej Piekarni to możemy skupić się
na samych dodatkach. Wiadomo, że w dzisiejszych czasach znalezienie
różnych przepisów nie jest czymś trudnym. Dlatego wybrałem z
dodatkiem cebulowym, gdyż lubię cebulę. Tradycyjnie zamieszczam
poniżej składniki oraz przepis.
Składniki:
- dwa
kg ziemniaków;
- 40
dag pszennej mąki;
- dwa
jaja;
-
sześć łyżek masła;
-
jedna cebula;
-
mąka do oprószenia blatu;
Jeżeli ktoś zakupił kopytka z Nowej Piekarni to może
przejść do części z dodatkami. A my przechodzimy
do przygotowania naszych kopytek z cebulą. Na początku obieramy
ziemniaki i gotujemy je w wrzątku z solą. Następnie je odcedzamy i
przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Możemy też je zagniatać
w formie puree. Kiedy ziemniaki przestygną musimy je wymieszać z
mąką i jajkami na jednolitą masę.
Kolejnym
krokiem jest oprószenie blatu mąką i dzielenie naszego ciasta na
kilka części. Teraz wszystkie z części formujemy w wałek o
średnicy mniej więcej półtora centymetra i kroimy każdy z wałków
na mniejsze kawałki po około dwóch centymetrów długości.
Końcowymi etapami jest zagotowanie wody z solą i wrzucenie do niej
etapami surowych kopytek. Pamiętajmy, że kiedy wypłyną na
powierzchnię to gotujemy je jeszcze przez dwie minuty.
Teraz jeszcze
musimy obrać cebulę i siekamy ją na drobno. Rozpuszczamy masło na
patelni i wrzucamy na nią cebulę do momentu zarumienienia. I tym
sposobem mamy gotowe kopytka po wyłowieniu ich za pomocą łyżki
cedzakowej.
Podajemy
je polane masłem i cebulką. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz