Domowy chleb żytni lniany

Poniżej prezentuję przepis na chleb żytni lniany. Wprawdzie na tutejszym blogu jest ich już kilka, ale każdy z nich jest inny, każdy posiada nieco inny skład i sposób wykonania. Jest to istotne zwłaszcza wtedy, gdy jesteśmy domowymi piekarzami i poszukujemy przepisów, które pozwolą nam wykorzystać własne i różne przecież umiejętności. Warto więc pokusić się o przygotowanie chleba żytniego lnianego według dostępnych na blogu przepisów.

Składniki na zakwas:
1/2 szklanki mąki żytniej razowej, letnia woda
Składniki na zaczyn:
200 ml letniej wody, 100 g mąki żytniej typ 720, 3 łyżki zakwasu żytniego
Składniki na ciasto właściwe:
200 g mąki pszennej typ 650, 100 g mąki żytniej typ 720, 100 g mąki żytniej razowej typ 2000, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, garść siemienia lnianego, 130 ml letniej wody

Wykonanie:
Przygotować zakwas. W słoiku lub kamionkowym garnku wymieszać mąkę z taką ilością letniej wody, aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć. Przez kolejne 4 – 5 dni dodawać po 2 lub 3 łyżki mąki. Piątego dnia powinno być około 1/2 litra zakwasu.
Przygotować zaczyn. Wodę wymieszać z mąką i 3 łyżkami zakwasu. Przykryć i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie chleba. Do zaczynu dodać mąki, sól, cukier, siemię lniane i wodę. Wyrobić miękkie i lekko klejące ciasto. Przykryć i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 12 x 26 cm. Przykryć i odstawić na 4 – 5 godzin do wyrośnięcia. Chleb piec 45 – 50 minut w temperaturze 210 stopni na rumiano.

A dlaczego kolejny przepis na taki akurat chleb? Ponieważ chleb żytni lniany to jeden z najzdrowszych gatunków pieczywa. Chleb z udziałem mąki żytniej, zakwasu i siemienia lnianego, to doskonały sposób na zachowanie zdrowego ciała i recepta na już powstałe dolegliwości organizmu.

Komentarze